Appels met appels vergelijken

Wat maakt een appel perfect? Het antwoord daarop is voor iedereen anders. Rond, groot, klein: smaken verschillen nu eenmaal. En daar komt bij dat zelfs een imperfecte appel nog van pas kan komen.

In 1973 kruiste de Australische onderzoeker John Cripps een Golden Delicious en een Lady Williams. Het resultaat was de Pink Lady®. Deze appel heeft een mooie ronding, een uitzonderlijk mooie schil en is buitengewoon rijk aan smaak. Zo proef je in een Pink Lady® onder meer honing, vanille, specerijen en rozen.

Máánden rijpen

De smaak en kwaliteit van de Pink Lady® zijn te danken aan strenge criteria en een verantwoorde productie. Niet minder dan 2.800 fruittelerswerken dagelijks in Frankrijk, Spanje en Italië aan de productie van de appels. Het groeiproces van de Pink Lady® duurt het langst van alle appelvariëteiten. Het is de eerste boom die in het voorjaar in bloei staat en het is de laatste soort die in het najaar wordt geoogst. In totaal hangen de vruchten zo’n zeven maanden aan de boom. In die tijd verzorgen telers de appels met de hand.

Een appeltje voor de dorst

Een goedgekeurde Pink Lady® bevat 10 procent langzame suikers en heeft een hoger fructosegehalte dan gemiddeld. De energiewaarde bedraagt 54 Kcal voor 100 g. De appels bevatten 4 procent aan vitaminen en mineralen en zijn goed voor een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.  Daarnaast is pectine, één van de vezels van de appel, goed voor de darmflora. Met zo’n 80 procent aan water is een Pink Lady® een fijne dorstlesser. Traag kauwen zorgt er bovendien voor dat er spijsverteringssappen vrijkomen, wat de appel tot een uitstekende natuurlijke hongerstiller maakt.

Een Pink Lady® wordt pas geplukt als de vrucht voor meer dan vijftig procent gekleurd is. Daarnaast wordt de fysiologische rijping van de appels gecontroleerd door experts. Ze meten onder meer het suikergehalte van de vrucht. Er wordt ook gekeken of het zetmeel dat de boom produceert voldoende in suiker is omgezet.

Drie kansen

Appels die nog niet zijn volgroeid, blijven hangen tot een volgende plukbeurt. Ieder oogstseizoen bestaat uit drie tot vijf passages in de boomgaard. Het plukken gebeurt op traditionele wijze. Hierbij wordt de appel nauwkeurig met de handpalm naar boven toe gekanteld zodat die vanzelf loslaat zonder te beschadigen. De oogst van Pink Lady’s® is door deze zorgzaamheid zo’n 15 procent langzamer dan die van andere appelsoorten.

Na de oogst worden de appels naar sorteer- en pakstations gebracht. Scanners sorteren de vruchten aan de hand van strenge controle-eisen, die voor alle Pink Lady®-producenten gelden. Ook hier leidt de aandacht voor de kwaliteit van de vruchten ervoor dat het tempo van de Pink Lady®-sorteerlijnen ook 20 tot 30 procent lager ligt dan dat van andere variëteiten. Het onafhankelijke controle-instituut Bureau Veritas neemt jaarlijks 1.500 steekproeven om te beoordelen of het suikergehalte, de stevigheid, de kleurintensiteit en het uiterlijk van de appels juist zijn.

Geen appel gaat verloren

Slechts 65 tot 75 procent van de appels die door telers van Pink Lady® worden geoogst, komen ook onder dat label in de supermarkt terecht. De overige appels worden op een andere manier benut. Kleine appels krijgen bijvoorbeeld het label PinKids® en zijn door hun handige formaat speciaal bestemd voor kinderen.

Andere appels worden gebruikt in de levensmiddelenindustrie of voor het maken van sap of compote. De vruchten die écht niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie worden gebruikt voor diervoeding, compost en bodembemesting. Kortom, perfect of minder perfect, geen enkele appel wordt verspild.

Dit is een partnerpagina. De redactie van Elsevier Weekblad is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Een appeltje voor het milieu

De Europese Unie (EU) heeft milieudoelstellingen geformuleerd voor de nabije toekomst. De fruitteeltsector kan daaraan bijdragen. Bijvoorbeeld door niet meer energie verbruiken dan nodig is en door te zorgen voor biodiversiteit in de natuur. Biodiversiteit en een duurzaam middelenverbruik kunnen ook worden toegepast in de productie van appels. Zo zijn bij Pink Lady® de telers … Continued

Lees verder

Over de bloemetjes en bijtjes

In het voorjaar bestuiven de gewassen elkaar. Met de hulp van wind en water maar ook van de bij. De bij vliegt als een handelsreiziger van de ene naar de andere bloem. Kunnen we eigenlijk wel zonder hem? Bestuiven gebeurt door wind, water of dieren en insecten. Bij de bestuiving verplaatsen stuifmeelkorrels zich van de … Continued

Lees verder

De vrienden van de appel

In een gezonde boomgaard barst het van de vleermuizen, mezen en lieveheersbeestjes. Dit zijn welkome gasten voor de appelteler, omdat zij schadelijke insecten eten. Dankzij hun hulp blijft de biodiversiteit in de boomgaard behouden en worden de appels op milieuvriendelijke wijze geteeld. Biodiversiteit in de boomgaard is van groot belang voor de natuurlijke bestrijding van … Continued

Lees verder

‘Terroir’: het geheim van een goede appel

Wijnliefhebbers zijn bekend met het Franse begrip ‘terroir’: de invloed van grond, ligging en klimaat op de druif. Kenners beweren zelfs het verschil te proeven tussen wijn van de noordelijke helling of die van het zuiden op dezelfde wijngaard. Minder bekend is dat het terroir óók een rol speelt in de smaakontwikkeling van appels. De … Continued

Lees verder

Van de boom naar de winkel

Aan het moment dat je in een appel bijt, gaat een lange weg vooraf. Bij Pink Lady® duurt het alleen al zeven maanden voordat de appels geoogst mogen worden. Pas na een handmatige oogst en een strenge selectie komen de appels in de supermarkt terecht. Elke appeloogst begint met de aanplant van de appelbomen. De … Continued

Lees verder