Een appeltje voor het milieu

De Europese Unie (EU) heeft milieudoelstellingen geformuleerd voor de nabije toekomst. De fruitteeltsector kan daaraan bijdragen. Bijvoorbeeld door niet meer energie verbruiken dan nodig is en door te zorgen voor biodiversiteit in de natuur.

Biodiversiteit en een duurzaam middelenverbruik kunnen ook worden toegepast in de productie van appels. Zo zijn bij Pink Lady® de telers zelfs contractueel verplicht om de principes van een verantwoorde landbouw in acht te nemen en om het natuurlijke evenwicht en het landbouwgebied in stand te houden.

De irrigatie van de fruitbomen is een essentieel onderdeel van de groeiperiode. Met bodemsondes houden de fruittelers de waterhoeveelheid en het minerale evenwicht van de grond in de gaten. Zo kunnen ze het druppelirrigatiesysteem exact afstellen op de noodzakelijke hoeveelheid water en voedingstoffen. Op deze manier wordt er geen druppel verspild en kan erosie op de lange termijn worden voorkomen.

De telers zetten zich ook in voor de bevordering van de biodiversiteit, door nestkastjes te plaatsen en heggen langs de boomgaard te planten. Biodiversiteit is niet alleen gunstig voor het milieu, maar de appelproducenten profiteren er zelf ook van. Dieren in de boomgaard, zoals vleermuizen, mezen en egels, zijn essentieel voor de bestrijding van schadelijke insecten en plaagdieren. Bovendien zijn bijen onontbeerlijk voor de bestuiving van de appelbloesem, de eerste essentiële stap om kwalitatieve appels te kweken. Pink Lady® heeft daarom dit jaar een bewustwordingsprogramma ontwikkeld voor al haar producenten om bijen te beschermen.

Een ambitieus streven: géén voedselverspilling meer

De EU is niet de enige organisatie die oproept tot duurzaamheid. Zo doet de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties een beroep op distributeurs en voedselproducenten om hun werkzaamheden zó in te richten dat in de toekomst 100 procent van de productie wordt gevaloriseerd. Dat wil zeggen dat er een bestemming wordt gevonden voor de volledige opbrengst. Nu gebeurt het nog vaak dat een deel van de productie wordt weggegooid, omdat het niet zou tegemoetkomen aan de wensen van de consument.

In strijd tegen verspilling introduceerde Pink Lady® meerdere initiatieven

Bij Pink Lady® voldoet 65 tot 75 procent van de appels aan de strenge kwaliteitscriteria die wij onszelf opleggen om een hoge kwaliteit fruit te waarborgen. In de strijd tegen verspilling introduceerde Pink Lady® onder meer het label PinKids® voor kleinere appels. Het handzame formaat is namelijk uitstekend geschikt voor kinderen. Deze appels worden evenwel met dezelfde zorg gekweekt en volgens dezelfde strenge criteria geselecteerd als de Pink Lady®. We gebruiken alles wat de natuur voortbrengt. Zo gaan de minst gekleurde appels naar professionele keukens, onder het label Miss Chef®. Andere appels komen terecht in de levensmiddelenindustrie, voor sap of compôte. De vruchten die al te zeer beschadigd zijn worden verwerkt in diervoeder of compost voor de landbouw.

Alle kartonnen verpakkingen van Pink Lady® zijn volledig recyclebaar en gemaakt van grondstoffen afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Zo probeert Pink Lady®, van begin tot eind en stap voor stap, een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld.

Dit is een partnerpagina. De redactie van Elsevier Weekblad is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Appels met appels vergelijken

Wat maakt een appel perfect? Het antwoord daarop is voor iedereen anders. Rond, groot, klein: smaken verschillen nu eenmaal. En daar komt bij dat zelfs een imperfecte appel nog van pas kan komen. In 1973 kruiste de Australische onderzoeker John Cripps een Golden Delicious en een Lady Williams. Het resultaat was de Pink Lady®. Deze … Continued

Lees verder

Over de bloemetjes en bijtjes

In het voorjaar bestuiven de gewassen elkaar. Met de hulp van wind en water maar ook van de bij. De bij vliegt als een handelsreiziger van de ene naar de andere bloem. Kunnen we eigenlijk wel zonder hem? Bestuiven gebeurt door wind, water of dieren en insecten. Bij de bestuiving verplaatsen stuifmeelkorrels zich van de … Continued

Lees verder

De vrienden van de appel

In een gezonde boomgaard barst het van de vleermuizen, mezen en lieveheersbeestjes. Dit zijn welkome gasten voor de appelteler, omdat zij schadelijke insecten eten. Dankzij hun hulp blijft de biodiversiteit in de boomgaard behouden en worden de appels op milieuvriendelijke wijze geteeld. Biodiversiteit in de boomgaard is van groot belang voor de natuurlijke bestrijding van … Continued

Lees verder

‘Terroir’: het geheim van een goede appel

Wijnliefhebbers zijn bekend met het Franse begrip ‘terroir’: de invloed van grond, ligging en klimaat op de druif. Kenners beweren zelfs het verschil te proeven tussen wijn van de noordelijke helling of die van het zuiden op dezelfde wijngaard. Minder bekend is dat het terroir óók een rol speelt in de smaakontwikkeling van appels. De … Continued

Lees verder

Van de boom naar de winkel

Aan het moment dat je in een appel bijt, gaat een lange weg vooraf. Bij Pink Lady® duurt het alleen al zeven maanden voordat de appels geoogst mogen worden. Pas na een handmatige oogst en een strenge selectie komen de appels in de supermarkt terecht. Elke appeloogst begint met de aanplant van de appelbomen. De … Continued

Lees verder