Van de boom naar de winkel

Aan het moment dat je in een appel bijt, gaat een lange weg vooraf. Bij Pink Lady® duurt het alleen al zeven maanden voordat de appels geoogst mogen worden. Pas na een handmatige oogst en een strenge selectie komen de appels in de supermarkt terecht.

Elke appeloogst begint met de aanplant van de appelbomen. De telers planten hun bomen in de winter na de groeicyclus. Bij het planten van de bomen wordt er nauwkeurig gelet op de afstand tussen de bomen en de plek ten opzichte van de zon. Het is essentieel voor de groei van de bomen dat ze voldoende licht vangen. Vervolgens duurt het drie tot vier jaar voordat de bomen productief zijn. In de winters snoeien de telers de bomen bij. Alleen de takken die het meeste zonlicht vangen en daardoor de mooiste appels zullen dragen, blijven over. Dit snoeien duurt zo’n honderdvijftig uur per hectare. Pink Lady®-appelbomen kunnen trouwens temperaturen tot -20 C° verdragen.

Zeven maanden waakzaamheid

De levensduur van de Pink Lady® bloemen is tussen de twee en tien dagen. In deze korte periode in het voorjaar moeten de bijen hun uiterste best doen om te bomen te bestuiven. Voor een appelboom geldt dat ongeveer 5 procent van de bloemen een vrucht moet opleveren. Een hogere vruchtdichtheid zou leiden tot kleinere appels. De vruchten worden namelijk gevoed door het sap van de boom. Als er te veel appels in de boom hangen, kan het sap de uiteinden van de takken niet bereiken en zullen niet alle vruchten even goed rijpen.

Tijdens de groeiperiode is de irrigatie van de bomen erg belangrijk.

De Pink Lady® is de appelvariëteit die het langst in de boom hangt: zeven maanden. In die tijd verzorgen telers de appels met de hand. Er zijn gemiddeld zevenhonderd werkuren nodig voor het verzorgen van één hectare Pink Lady®-appelbomen. Dat is ongeveer 20 procent meer dan bij andere soorten.

Ook tijdens de zomer blijven de telers waakzaam. Een enkele misvormde of overtallige vrucht wordt verwijderd. Zo blijven de appels evenwichtig verdeeld. Tijdens de groeiperiode is ook de irrigatie van de bomen erg belangrijk. Aan de hand van bodemsondes stelt de fruitteler het druppelirrigatiesysteem exact af op de benodigde hoeveelheid water en voedingstoffen. De bomen kunnen zich zo harmonieus ontwikkelen zonder dat er een druppel wordt verspild.

Nauwkeurige pluk

De eerste Pink Lady® appels worden tussen eind oktober en begin november geplukt. Om te bepalen wanneer het juiste moment daar is, nemen de telers appelmonsters uit de boomgaard. Het suiker- en zetmeelgehalte, de kleur en de stevigheid geven aan of de vruchten optimaal zijn gerijpt. Appels die nog niet rijp genoeg zijn, blijven hangen tot aan een volgende plukbeurt. In totaal zijn er drie tot vijf plukrondes. De oogst duurt zo tussen de drie en vijf weken.

De plukkers leggen de vruchten voorzichtig in een kist onder de boom.

Om de kwaliteit van het fruit te beschermen, worden de appels alleen bij droog weer geplukt. De plukkers beginnen onderaan. Vallende appels zullen dan niet zo snel andere appels beschadigen. Het plukken gebeurt op traditionele wijze. Hierbij wordt de appel nauwkeurig met de handpalm naar boven toe gekanteld. Op deze manier komt de appel vanzelf los zonder te beschadigen. De plukkers leggen de vruchten voorzichtig in een kist onder de boom. Door deze zorgvuldige methode is de oogst van Pink Lady® zo’n 15 procent langzamer dan die van andere appelsoorten.

Geen enkele reden om niet voor Pink Lady® te kiezen

Na de oogst gaan de appels naar één van de negentig Europese sorteer- en pakstations van Pink Lady®. Bij binnenkomst worden ze direct in koelruimtes met een zuurstofarme atmosfeer opgeslagen om zo de optimale kwaliteit te behouden. Ook krijgen de appels een etiket, waarmee de boomgaard van afkomst traceerbaar blijft tot aan de verkoop in de supermarkt.

Vijftienduizend getrainde sorteerders selecteren de appels aan de hand van strenge Pink Lady® controle-eisen. Om beschadigingen te voorkomen, worden de vruchten in water geplaatst. Het tempo van de Pink Lady®-sorteerlijnen ligt opzettelijk 20 tot 30 procent lager dan dat van andere appelrassen om de kwaliteit te garanderen.

Ruim een kwart van de appels doorstaat de keuring niet en krijgt een andere bestemming, zoals in de levensmiddelenindustrie of als diervoeding. Geen enkele appel wordt verspild. De appels die wél door de selectie komen, krijgen het Pink Lady®-label en worden verpakt in volledig recycleerbaar karton. Eenmaal in de supermarkt komt er een einde aan de reis die de appel ten minste zeven maanden eerder begon. Smakelijk !

Dit is een partnerpagina. De redactie van Elsevier Weekblad is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Appels met appels vergelijken

Wat maakt een appel perfect? Het antwoord daarop is voor iedereen anders. Rond, groot, klein: smaken verschillen nu eenmaal. En daar komt bij dat zelfs een imperfecte appel nog van pas kan komen. In 1973 kruiste de Australische onderzoeker John Cripps een Golden Delicious en een Lady Williams. Het resultaat was de Pink Lady®. Deze … Continued

Lees verder

Een appeltje voor het milieu

De Europese Unie (EU) heeft milieudoelstellingen geformuleerd voor de nabije toekomst. De fruitteeltsector kan daaraan bijdragen. Bijvoorbeeld door niet meer energie verbruiken dan nodig is en door te zorgen voor biodiversiteit in de natuur. Biodiversiteit en een duurzaam middelenverbruik kunnen ook worden toegepast in de productie van appels. Zo zijn bij Pink Lady® de telers … Continued

Lees verder

Over de bloemetjes en bijtjes

In het voorjaar bestuiven de gewassen elkaar. Met de hulp van wind en water maar ook van de bij. De bij vliegt als een handelsreiziger van de ene naar de andere bloem. Kunnen we eigenlijk wel zonder hem? Bestuiven gebeurt door wind, water of dieren en insecten. Bij de bestuiving verplaatsen stuifmeelkorrels zich van de … Continued

Lees verder

De vrienden van de appel

In een gezonde boomgaard barst het van de vleermuizen, mezen en lieveheersbeestjes. Dit zijn welkome gasten voor de appelteler, omdat zij schadelijke insecten eten. Dankzij hun hulp blijft de biodiversiteit in de boomgaard behouden en worden de appels op milieuvriendelijke wijze geteeld. Biodiversiteit in de boomgaard is van groot belang voor de natuurlijke bestrijding van … Continued

Lees verder

‘Terroir’: het geheim van een goede appel

Wijnliefhebbers zijn bekend met het Franse begrip ‘terroir’: de invloed van grond, ligging en klimaat op de druif. Kenners beweren zelfs het verschil te proeven tussen wijn van de noordelijke helling of die van het zuiden op dezelfde wijngaard. Minder bekend is dat het terroir óók een rol speelt in de smaakontwikkeling van appels. De … Continued

Lees verder