Niet uitstellen: leg nu je mobiel beleid vast

Welke positie moet je als bedrijf innemen wat betreft de mobiele toestellen op kantoor? Knijp je een oogje dicht wanneer medewerkers hun smartphone gebruiken om zijn werkmails te checken? Of onderwerp je je hele mobiele vloot meteen aan de rigide controle van je IT-afdeling? Een eenzijdig antwoord is er niet. Daarom geven we je uitleg over vier grote beleidsvormen én je krijgt advies in het keuzeproces.

Ons eerste advies: schuif de uitwerking van je mobiele beleid niet op de lange baan. 2017 is niet voor niets het jaar van de data security. Die noodzaak wordt alleen maar urgenter want in de professionele sfeer zijn mobiele toestellen overal. Je wordt bekogeld met mysterieuze afkortingen als BYOD, CYOD, COPE en POCE. Die helpen je om specifieke security-uitdagingen aan te pakken.

Een stap dichter bij een ideaal mobiel beleid

We gaan afgekorte beleidsvormen meteen ontmaskeren:

 • BYOD = Bring Your Own Device
  De medewerker brengt zijn privétoestel mee naar het werk en logt ermee in op het bedrijfsnetwerk, om professionele data, mails en apps te raadplegen. Als bedrijf maak je daar in elk geval heel goede afspraken over.
 • POCE = Personally Owned, Company Enabled
  De medewerker werkt op zijn eigen toestel (BYOD), maar dit is voorzien van bedrijfsbeveiliging.
 • CYOD = Choose Your Own Device
  De medewerker kiest een toestel uit een aanbod dat je zorgvuldig samenstelde on overleg met je IT-departement. Je kunt de smartphones zo eenvoudiger wapenen met een afgeschermde zone voor bedrijfsgegevens (zoals Knox Workspace) en een extra beveiligde mailcliënt.
 • COPE = Company Owned, Personally Enabled
  De medewerker krijgt een smartphone van de zaak. Met de nodige security-, beheer- en productiviteitssoftware én met de uitdrukkelijke toestemming om het toestel ook in te stellen voor privégebruik

Dit is maar een tipje van de sluier. Elke beleidsvorm heeft voor- en nadelen en kan zich in de praktijk op ontelbare manieren ontvouwen. Denk maar aan de vrijheid van je medewerkers en aan de rol van je IT-afdeling, die je kunt vergroten of juist beperken. De Evolve-blog heeft de algemene eigenschappen van BYOD en CYOD, COPE en POCE voor jou op een rijtje gezet.

Op de weegschaal

Hoe beslis je uiteindelijk welk mobiel beleid je gaat voeren? Vertrek vanuit je specifieke bedrijfssituatie, risico’s en sector. Healthcare, finance of overheid? Die bedrijfstakken kunnen beter het zekere voor het onzekere nemen. Terwijl een vrijere CYOD-aanpak andere bedrijven misschien past als gegoten.

Ontdek dus de details van elke policy, weeg ze tegen elkaar af en speel optimaal in op de mobiele realiteit – met de Evolve-businessblog.

Dit is een partnerpagina. De redactie van Elsevier Weekblad is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Welke software voor je mobiel beheer? Dit is de top 5!

Niets zo belangrijk als je bedrijfsgegevens. Ze vormen als het ware de zuurstof van je organisatie. En daarom wil je ze goed beschermen. Maar … je medewerkers gebruiken steeds vaker hun mobiele toestellen voor hun werk. En zo ontstaan er gaten in je defensie. Die dicht je eenvoudig met de juiste software. Ontdek top 5-oplossingen … Continued

Lees verder

Zo beschermt Samsung Knox je bedrijfsdata

Kijk eens even om je heen op kantoor. Wat valt er op – vergeleken met zo rond de eeuwwisseling? Dit: naast elk toetsenbord ligt een smartphone. Hier en daar ook een tablet. Het gaat vaak om persoonlijke toestellen die je medewerkers steeds vaker gebruiken om op te werken. En dat kan je duur komen te … Continued

Lees verder

Waarom en hoe je je bedrijfsdata moet beveiligen in 2017

Vooral grotere organisaties investeren in een beleid voor beveiliging van bedrijfsdata – dat rapporteert Eurostat. Maar verschillende factoren zorgen ervoor dat geen enkel bedrijf nog om het topic heen kan in 2017. Bekijk de infographic voor een beeld van de huidige status. En ontdek de mogelijke oplossingen voor uitdaging nummer één: mobiele dataveiligheid. Mobiel werken … Continued

Lees verder