#TK2017

Buitenlandse kranten: Nederlands populisme heeft verloren

16 maart 2017

De buitenlandse pers haalt opgelucht adem nu de PVV van Geert Wilders niet de grootste partij is geworden. Ook kijkt de pers verwonderd naar de enorme klap die de Partij van de Arbeid te verduren kreeg.

The Guardian spreekt van een trendbreuk na het Brexit-referendum en de overwinning van Donald Trump. ‘Een gehad, nog twee te gaan’, aldus de Britse krant met het oog op de komende verkiezingen in Frankrijk en Duitsland. Daar kunnen respectievelijk Marine Le Pen en Frauke Petry een gooi doen naar het hoogste ambt. Ook een ‘Nexit’ is met deze uitslag van de baan, zegt The Guardian. Volgens de eveneens Britse Financial Times zijn de dromen van Geert Wilders verwoest door de verkiezingsuitslag.

Het Belgische dagblad De Standaard bericht dat de groei van Wilders stokt bij 20 zetels. De Standaard legt nadruk op het verlies van de PvdA, die een ‘rampresultaat’ behaalde. ‘Nederlands premier Mark Rutte straft Geert Wilders af’, kopt De Morgen.

Formatie wordt lastig

In de Franse krant Le Monde wordt bezorgd gekeken naar de fragmentatie van het politieke landschap. De opkomst van GroenLinks blijft niet onopgemerkt, met de ‘Nederlandse Trudeau’ aan het hoofd van de sterkste linkse partij. De centrum-rechtse krant Le Figaro meldt dat Wilders wil deelnemen aan de regering.

De Frankfurter Allgemeine vindt dat Rutte de overwinning heeft te danken aan Wilders. De leider van de PVV was volgens het Duitse dagblad afwezig in de campagne, waardoor de overwinning hem door de vingers glipte. Over het verlies van de PvdA kopt de krant ‘afgang van een volkspartij’. De Tageszeitung kopt ‘Hopen, vrezen, puzzelen’ over de komende kabinetsformatie.

Opmerkelijk is de opening van de Daily Sabah. De Engelstalige Turkse krant vindt dat de Nederlandse politiek in handen is van fascisten. Wilders zou zijn stempel in grote mate op de Nederlandse politiek hebben gedrukt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.