politiek

Asscher: kabinet gaat haatimams het leven zuur maken

Door Servaas van der Laan - 25 augustus 2014

Het kabinet gaat meer doen om haatpredikers het leven zuur te maken. Religieuze predikers uit het buitenland kunnen lastiger een visum krijgen en in Nederland wonende haatimams kunnen een bezoekje van de burgemeester verwachten.

‘Haatimams zullen we het werken moeilijk en waar het kan onmogelijk maken’, zegt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) in De Telegraaf.

Visum

‘Als een imam uit Syrië hier wil gaan preken en hij heeft daar geen vredelievende bedoeling mee, dan krijgt hij geen visum. Maar ook Nederlandse imams, mensen die hier zijn opgegroeid en die haat zaaien, zullen we het leven lastig maken.’ Zij krijgen bijvoorbeeld ‘een gesprek’ met de burgemeester.

Zelf gaat Asscher ook met enkele haatpredikers spreken. Volgens de minister is het aanpakken van de omstreden religieuze leiders onderdeel van een groter plan om radicalisering van moslimjongeren tegen te gaan. Die plannen bestonden al, maar zijn de afgelopen jaren een beetje ‘van de agenda gegleden’, erkent Asscher.

Volgens Asscher worden er ook ‘sleutelfiguren in de moslimwereld’ getraind om te voorkomen dat jongeren op het verkeerde pad raken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.