politiek

VVD opent de jacht op de meeuw

Door Servaas van der Laan - 20 augustus 2014

Dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) het niet zo op meeuwen heeft, weten we sinds afgelopen weekend. Maar nu opent ook zijn partij de officiële jacht op het dier.

De liberalen zijn de overlast die de meeuw veroorzaakt meer dan zat. VVD-Kamerlid Rudmer Heerema komt woensdag in dagblad Trouw met het pleidooi om de meeuw af te schieten of te vergassen.

Afschieten

‘Als we langer wachten, wordt het probleem net zo groot als bij de ganzen,’ zegt Heerema. De VVD’er verbaast zich over het feit dat de naam van het dier op de lijst met beschermde inheemse diersoorten staat.

‘De meeuw moet je niet beschermen, maar bestrijden,’ zegt hij. De VVD gaat een voorstel indienen bij staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) om de meeuwenbestrijding in de nieuwe Natuurwet op te laten nemen.

Waar gaat het om?

Vooral in de kustgebieden ondervinden inwoners overlast van meeuwen. Los van het schelle geluid dat de beesten produceren pikken ze met hun scherpe snavels veel vuilniszakken open op zoek naar eten. Na de maaltijd blijft het vuil achter op de straten. Ook de ontlasting van meeuwen wordt door inwoners als een probleem ervaren.

In Nederland komen hoofdzakelijk kok-, zilver- en stormmeeuwen voor. Deze vogels eten vrijwel alles. De kokmeeuw is, naast het symbool van de Japanse stad Tokio ook verwerkt in het logo van de PVV. Dit gegeven lokte de Haagse burgemeester Van Aartsen uit tot een opmerking over meeuwen in NRC Handelsblad van afgelopen weekend. Overigens zijn niet alle PVV’ers even blij met de meeuw.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.