politiek

Waarom het kabinet extra moet investeren in Defensie

Door Shari Deira - 18 augustus 2014

Het kabinet, regeringspartijen VVD en PvdA en de drie ‘gedoogpartijen’ D66, ChristenUnie en SGP onderhandelden maandag over de begroting van volgend jaar. Defensie is daarbij een belangrijk onderwerp.

Naar verluidt willen de partijen een bedrag van 50 tot 100 miljoen euro investeren in Defensie. Dit terwijl er de afgelopen jaren juist flink is bezuinigd op de begroting van Defensie.

Investering

Is het belangrijk dat het kabinet investeert in onze krijgsmacht? Oud-minister Joris Voorhoeve van Defensie zegt maandag in televisieprogramma Nieuwsuur dat de investering vooral symbolisch is, maar toch nodig.

‘Nederland wil dat er op ons een beroep kan worden gedaan in NAVO- en VN-verband, dan is deze aanvulling hard nodig. Nu komen op alle gebieden geld tekort bij Defensie; munitie, brandstof, materieel.’

Inzet

Behalve over het budget zijn er zorgen over de inzet van militairen. De Spaanse veiligheidsexpert Rafael Bardaji zegt in weekblad Elsevier dat het gebruik van militaire macht niet meer te verkopen is. Volgens Baradji zijn militairen in West-Europa ‘net zo pacifistisch’ als gewone burgers.

‘Vrijwel alle landen hebben nu een beroepsleger. Het aantal militairen is klein. Het is nu extra bezwaarlijk als er doden kunnen vallen. De militairen rekenen ook meteen voor dat ze een operatie door personeelsgebrek niet lang volhouden,’ zegt de veiligheidsexpert.

Zorgen

Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Ton van Ede, adviseur van het ministerie van Defensie, uitte eerder ook in Elsevier zijn zorgen over de bezuinigingen op de krijgsmacht. ‘De strijdkrachten staan op erg dun ijs.’ Van Ede zei dat militairen gedemotiveerd raken.

‘Het gevoel heerst dat een koers ontbreekt. Bij elke organisatie zijn plannen om er met minder middelen het beste van te maken. En voordat de nieuw gestelde doelen zijn bereikt, is de volgende reorganisatie weer in gang gezet.’

Onder militairen heerst ook onbegrip over het ontbreken van goederen. Vlak voor uitzending naar Afghanistan moesten militairen voor eigen rekening schoeisel aanschaffen.

‘Er is onbegrip over dat een hightechkrijgsmacht niet voor deze basale dingen kan zorgen. Denk je eens even in wat dat betekent. Jouw eenheid wil volop oefenen. Maar de helft van de voertuigen staat stil wegens gebrek aan onderhoud en onderdelen.’

En wat zou Van Ede doen met 100 of 200 miljoen euro extra voor Defensie. Hij zou de krijgsmacht robuuster maken: ‘We moeten aan de achterkant, dus in de ondersteuning van gevechtseenheden, de tekortkomingen opheffen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.