politiek

Boycot van WK 2018 in Rusland: de Europese leiders zijn verdeeld

Door Rob Graumans - 05 september 2014

Minister Edith Schippers (VVD) van Sport heeft samen met het kabinet aangegeven niet te zijn voor een boycot van het WK 2018 in Rusland. Wat denken de andere landen van de Europese Unie van een boycot?

VVD-minister Edith Schippers (Sport) is, met het hele kabinet, geen voorstander van het om politieke redenen boycotten van sportwedstrijden – bijvoorbeeld in Rusland. Maar het kabinet wil volgens haar wel op één lijn blijven met de Europese Unie.

‘In Europa geldt ten aanzien van zo’n boycot één beleid. De inzet van het kabinet zal het niet zijn,’ zei de minister vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. ‘Onze inzet is dat sport verbindt en dat sport niet politiek is.’

Een boycot van het WK voetbal dat in 2018 in Rusland wordt gehouden behoort zeker tot de mogelijkheden, meldt The Financial Times. Een dergelijke boycot zou moeten gelden als protest tegen de acties van Rusland in Oekraïne.

De Britse krant meldt dat de Europese Unie overweegt aan te raden om Rusland te schorsen van ‘high-profile international cultural, economic or sporting events‘, inclusief Formule 1-races, Europese voetbalcompetities en het aankomende WK, dat dus aan Rusland is toegekend.

Voorstanders

Estland en Litouwen hebben tijdens een bijeenkomst van EU-ambassadeurs op maandag aangegeven voorstander te zijn van een boycot van het WK. ‘Deze discussie komt op tijd, want we zien nog geen enkele goodwill van Russische kant’, zegt een Letse diplomaat.

Verder bericht The Daily Mail dat de Britse minister-president David Cameron een boycot van het WK 2018 in Rusland ondersteunt.

Tegenstanders

In Camerons thuisland heerst echter scepsis over deze zet. Oud-minister van Sport Richard Carbon denkt dat een boycot de wereld in twee kampen zou kunnen verdelen – landen die wel en landen die niet deelnemen – en dat zou ‘het slechtste van alle mogelijke werelden’ zijn, zegt Carbon.

Dit gebeurde voorheen met de Olympische spelen van 1980, die wel door de Verenigde Staten, maar niet door het Britse team werd geboycot. Carbon had een belangrijke stem in het sportboycot van Zuid-Afrika tijdens de apartheid-jaren, maar denkt dat eenzelfde actie tegen Rusland niet effectief zou zijn.

Op 31 augustus zei de Russische president Vladimir Poetin dat hij niet hoopt dat zijn land het recht zou verliezen om het WK te organiseren. FIFA-president Sepp Blatter heeft laten weten dat de FIFA het WK niet zal verplaatsen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.