politiek

Haifi uit PvdA na tweet over IS als ‘vooropgezet plan zionisten’

Door Shari Deira - 19 september 2014

Ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie Yasmina Haifi is niet langer lid van de PvdA. Haifi heeft haar lidmaatschap opgezegd vanwege de ophef die is ontstaan over de tweet, waarin zij zegt dat terreurorganisatie IS een zionistisch complot is.

PvdA-voorzitter Hans Spekman heeft aan De Telegraaf laten weten dat Haifi deze week een brief naar de partij heeft gestuurd, waarin zij haar beslissing mededeelt.

Gesprek

Haifi werd vorige maand geschorst door het ministerie vanwege de tweet. De partijtop van de PvdA viel ook over de antisemitische uitspraak van de ambtenaar. Het lokale partijbestuur in Den Haag wilde een gesprek met Haifi.

Volgens Spekman heeft dit gesprek nooit plaatsgehad en de partijvoorzitter liet via zijn woordvoerder weten dat Haifi niet langer PvdA-lid is. Over haar beslissing zegt hij: ‘Wij respecteren haar besluit.’

Commotie

In haar tweet noemde Haifi IS ‘een vooropgezet plan van zionisten die bewust islam willen zwartmaken’. Er ontstond al snel commotie over haar uitspraak, waarna Haifi besloot het bericht te verwijderen.

https://twitter.com/HaifiY/status/499463338599124993

https://twitter.com/HaifiY/status/499487756977209344

Haifi werkte meer dan negen jaar als projectleider personeelsbeleid op het ministerie van Veiligheid en Justitie en was sinds twee jaar gedetacheerd bij het Nationaal Cyber Security Centrum, dat samenwerkt met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Ze moest haar werk neerleggen, omdat haar uitlatingen ‘rechtstreeks betrekking’ hadden op het werk van de NCTV.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.