politiek

Koopkrachtcijfers gelekt: gaat u erop voor- of achteruit?

Door Shari Deira - 09 september 2014

De begroting van 2015 wordt volgende week pas gepresenteerd, maar er zijn al wat plannen gelekt. Uit de koopkrachtplaatjes blijkt dat bijna iedereen er volgend jaar een klein beetje op vooruit gaat.

RTL Nieuws bericht dinsdagavond over de koopkrachtcijfers (pdf), die op Prinsjesdag worden gepresenteerd. Bronnen bevestigen het grootste gedeelte van de onthullingen. Dit zijn de belangrijkste cijfers.

Zij gaan er het meest op vooruit:
1. Alleenstaande ouders met minimumloon krijgen volgend jaar een koopkrachtstijging van 10 procent.
2. Een alleenstaande ouder met een modaal inkomen krijgt er 1,75 procent bij.

Zij gaan er het meest op achteruit:
1. Een alleenverdiener met kinderen, met een modaal inkomen. Voor deze groep daalt de koopkracht met 2,75 procent.
2. Een echtpaar met AOW en een aanvullend pensioen van 10.000 euro gaat er 1,75 procent op achteruit.
3. Een alleenstaande met AOW en aanvullend een pensioen van 10.000 euro gaat er 1 procent op achteruit.

Plannen

RTL Nieuws heeft nog meer plannen onthuld die op Prinsjesdag worden gepresenteerd. Defensie krijgt er tot 2017 300 miljoen euro bij: volgend jaar 50 miljoen, in 2016 150 miljoen en 100 miljoen euro in 2017.

Verder krijgt de AIVD er elk jaar 50 miljoen euro bij en het Openbaar Ministerie volgend jaar 5 miljoen, en dat stijgt tot 20 miljoen euro in 2017.

Het kabinet is van plan om het belastingtarief in de eerste schijf te verlagen en de arbeidskorting te verhogen. Het verhogen van de arbeidskorting kost het kabinet 475 miljoen euro, en het verlagen van de eerste belastingschijf kost 500 miljoen euro.

Geheimhouding

De oppositie vindt het overigens maar niets dat de plannen al zijn gelekt. SP-Kamerlid Ronald de Raak vindt het ‘de grootst mogelijke schoffering’ van de Tweede Kamer, laat hij weten aan nu.nl. ‘Waarom moeten wij als oppositie tekenen voor geheimhouding en krijgen de media de spullen wel?’

Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is niet tevreden: ‘Als Kamerleden begroting lekken, worden ze geschorst. Als coalitie lekt, is er geen sanctie.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.