politiek

Nederland bereid om IS militair te bestrijden, hoe is onduidelijk

Door Shari Deira - 10 september 2014

Nederland is bereid om bij te dragen aan een militaire aanpak van de terreurbeweging IS. Voorwaarde is wel dat dat gebeurt in een internationale coalitie, waarvoor de Amerikanen een strategie ontwikkelen. Nederland kan die dan ondersteunen.

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) zei dat woensdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over IS. Een Kamermeerderheid vindt dat Nederland ook een militaire bijdrage moet leveren.

F-16

Het is nog onduidelijk wat ons land precies zou kunnen bijdragen. Diverse partijen opperden in de Tweede Kamer om F-16 gevechtsvliegtuigen in te zetten. De SP liet tijdens het debat weten geen voorstander te zijn van Nederlandse militaire hulp.

SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt dat de voedingsbodem van IS moet worden weggenomen. Dat betekent dat soennieten niet langer van de macht worden uitgesloten. ‘Er moet een politiek spoor worden gevolgd.’

De Socialistische Partij kon op weinig steun rekenen van andere partijen. ‘SP zegt dat IS vreselijk is, maar geeft niet thuis bij de bestrijding,’ zegt PvdA’er Michel Servaes. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil de SP IS rustig de tijd geven om verder te ontwikkelen.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zegt dat niets is uitgesloten, maar kan nog niks zeggen over de inhoud van een Nederlandse bijdrage. Daarvoor wacht zij op de toespraak die de Amerikaanse president Barack Obama in de nacht van woensdag op donderdag houdt.

Coalitie

Timmermans ging tijdens het debat ook in op berichten dat Nederland tijdens de NAVO-top niet betrokken zou zijn bij een overleg over de strijd tegen IS. De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) sprak na afloop over de internationale coalitie, waar Nederland niet bij zat.

Timmermans zegt nu dat Nederland ‘niet gepasseerd’ is door de Amerikanen. Zij wilden eigenlijk overleggen met 28 of 29 landen, in plaats van negen, ‘maar er was gewoon geen ruimte’, zegt de minister. ‘Dat is een heel eigen leven gaan leiden.’ Volgens Timmermans ligt nog niets vast.

‘Landen die erbij zaten hebben zich nergens aan gecommitteerd, en landen die er niet bij zaten hebben zich niet uitgesloten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.