politiek

Nog meer cijfers gelekt: werkloosheid daalt, economie groeit

Door Shari Deira - 11 september 2014

Na de koopkrachtcijfers zijn er meer cijfers gelekt die op Prinsjesdag worden gepresenteerd. De werkloosheid zal volgend jaar dalen, en de economie zal naar verwachting met 1,25 procent groeien.

Dat staat in de Macro Economische Verkenning van het Centraal Planbureau die op Prinsjesdag officieel wordt gepubliceerd, meldt de NOS.

Cijfers

De omroep heeft de hand weten te leggen op de volgende cijfers:

  • De werkloosheid daalt van 650.000 werklozen naar 605.000
  • De economie groeit in 2015 met 1,25 procent
  • Het begrotingstekort komt uit op 2,1 procent

De Tweede Kamer krijgt vrijdag een usb-stick met daarop de stukken die op Prinsjesdag worden gepresenteerd. Kamerleden moeten zich tot dinsdagmiddag houden aan een geheimhoudingsplicht. Partijen reageren dan ook geïrriteerd op het feit dat opnieuw cijfers naar buiten zijn gekomen.

Dinsdag bleek al uit gelekte koopkrachtcijfers dat bijna iedereen er volgend jaar een heel klein beetje op vooruit gaat. Vooral alleenstaande ouders met minimumloon krijgen meer te besteden, 10 procent.

Geheim

Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg wil dat het kabinet Prinsjesdagstukken voortaan openbaar maakt zodra ze klaar zijn. Het kabinet zou de documenten niet langer geheim moeten houden tot de derde dinsdag van de maand

Van Miltenburg vindt dat het debat in de Kamer moet gaan over de inhoud en niet over de vorm. Premier Mark Rutte (VVD) heeft laten weten dat hij niet wil laten onderzoeken wie de stukken heeft gelekt. Oppositiepartijen hadden om een dergelijk onderzoek gevraagd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.