politiek

Roemer onder vuur: heeft hij de cijfers wel paraat?

Door Shari Deira - 17 september 2014

In de Tweede Kamer zijn de Algemene Politieke Beschouwingen woensdag begonnen. SP-leider Emile Roemer mocht de Kamer als eerste toespreken en werd door de andere oppositiepartijen vooral aangevallen op het feit dat hij geen tegenbegroting heeft.

VVD, PvdA, D66 en de ChristenUnie verwijten de SP dat het kritiek heeft op het kabinet, maar ook dit jaar niet met een eigen tegenbegroting is gekomen.

Gallisch

ChristenUnie-leider Arie Slob zegt dat het de SP niet met een doorgerekend alternatief komt, omdat de partij bang is voor de resultaten. Ook PvdA-leider Diederik Samsom was niet te spreken over de verwijten van Roemer. Hij zei er ‘gallisch’ van te worden: ‘Het blijft gratis bier.’

Roemer heeft inmiddels aangekondigd dat hij met ‘een lijstje’ komt met concrete maatregelen voor het debat donderdag verdergaat. De leider van de Socialistische Partij was zelf vooral kritisch over de D66, ChristenUnie en SGP, de partijen die het kabinet steunen.

Het belastingstelsel is volgens Roemer ‘een kopstoot voor de gewone man’ terwijl het ‘de vermogende die belasting wil ontwijken’ omhelst. Hij noemt het een ‘grof schandaal’ dat in de Troonrede van koning Willem-Alexander niet een keer het woord ‘armoede’ is gevallen.

Cijfers

D66-leider Alexander Pechtold zegt dat Roemer zich schuldig maakt aan bangmakerij. Roemer zou alleen maar in zijn eigen straatje praten en niet vermelden dat er jaarlijks 7 miljard euro meer mag worden uitgegeven aan zorg.

Volgens Pechtold heeft Roemer de cijfers niet paraat. Roemer benadrukte dat dat niet het geval is: ‘Ik weet de cijfers donders goed.’

Ook over onderwijs werd Roemer niet concreet. Hoeveel zijn partij zou willen investeren in de zorg, kon Roemer niet zeggen. ‘We gaan in elk geval niet bezuinigen.’ VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vond het verhaal van de SP ‘zeer teleurstellend’ en ‘de SP onwaardig’. Hij sprak over ‘holle woorden zonder inhoud’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.