politiek

Rutte bij VN-top: Nederland zal pijn MH17 jaren voelen

Door Shari Deira - 26 september 2014

Nederland rust niet voor de daders van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne zijn berecht. Iedereen kende direct of indirect wel iemand aan boord van het toestel. ‘Nederland zal de pijn de komende jaren voelen.’

Premier Mark Rutte (VVD) zei dat in een emotionele toespraak tijdens de top van de Verenigde Naties in New York. Hij benadrukte dat de onderste steen boven moet komen.

Conflicten

Tijdens zijn toespraak benadrukte Rutte ook dat afgelopen zomer opnieuw duidelijk is geworden dat nationale belangen niet los kunnen worden gezien van conflicten op andere plekken in de wereld.

De fatale crash had niet hoeven gebeuren: ‘298 passagiers zouden vandaag nog in leven zijn geweest als er niet een conflict had gespeeld in het oosten van Oekraïne. Nederland wil ervoor zorgen dat alle bezittingen van de slachtoffers en de stoffelijke overschotten terugkomen.’

Het is daarvoor nodig dat onderzoekers ongehinderd toegang krijgen tot de rampplek. ‘Zoveel onschuldige mannen, vrouwen en kinderen, hele families zijn weggerukt uit hun wijk. Er staan lege bureaus in kantoren en scholen.’

Het is belangrijk dat de daders worden berecht. ‘Of het nu gaat om MH17 of om de situatie in Syrië en Irak. Hoe ingewikkeld het ook is.’ Ook zei Rutte dat de Veiligheidsraad effectiever kan functioneren. Nederland heeft eerder aangegeven voor 2017-2018 een zetel in de raad te ambiëren.

Veto

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) is ook op de VN-top. Timmermans vindt dat landen van hun vetorecht moeten afzien als er sprake is van grootschalige wreedheden. Het vetorecht van permanente lidstaten maakt de Veiligheidsraad vleugellam.

‘Het meest actueel en pijnlijk is de situatie ten aanzien van Syrië, dat verschillende keren werd getroffen door een veto.’

Van de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad, hebben de vijf permanente lidstaten een vetorecht. Dat zijn Amerika, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China. De andere tien leden worden elke vijf jaar opnieuw verdeeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.