politiek

Rutte: dreiging IS raakt ook Nederland, stevig antwoord nodig

Door Shari Deira - 25 september 2014

De dreiging van de Islamitische Staat (IS) raakt ook de veiligheid van Nederland. De situatie in Irak en Syrië is een ‘ernstige dreiging, die om een stevig antwoord vraagt’.

Premier Mark Rutte (VVD) zei dat woensdag tijdens zijn toespraak voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN). Rutte vindt het van groot belang dat VN-landen sancties opleggen aan jihadstrijders.

F-16’s

In zijn toespraak haalde Rutte ook het Nederlandse besluit aan om bij te dragen aan de strijd tegen IS. ‘We sturen F-16’s naar Irak, maar ook gaan we militaire trainingen en adviezen geven. In totaal sturen we 380 mannen en vrouwen naar het Arabische gebied.

De leden van de Veiligheidsraad hebben een resolutie ondertekend waarin staat dat landen jihadisten moeten berechten. ‘Deze resolutie is belangrijk,’ zei Rutte. ‘Het is van belang dat we als deelnemende landen een signaal afgeven.’

Hoewel Nederland wel optreedt tegen IS in Irak, maar niet in Syrië, kan dat veranderen. Als er in de nabije toekomst genoeg juridische basis is in het volkenrecht voor militair ingrijpen in Syrië, kan het kabinet het besluit heroverwegen, zei Rutte na afloop van zijn toespraak.

‘Als Nederland hebben we strikte opvattingen over een militaire bijdrage en de noodzaak van een volkenrechtelijk mandaat. Volgens mij moeten we heel precies zijn. In Irak is er een volkenrechtelijk mandaat. In Syrië is het er niet.’

Zelfverdediging

De Amerikanen baseren zich voor luchtaanvallen in Syrië op artikel 51 van het VN-handvest, waarin staat dat landen het recht hebben op zelfverdediging. Voor Nederland is deze basis ‘te smal’. ‘Overigens wijs ik erop dat dit moment geen enkel land in Europa actief gaat worden in Syrië.’

Hoewel Rutte ‘begrip’ heeft voor de keuze van de Amerikanen voor militair ingrijpen in Syrië, wil hij niet spreken van steun. ‘Het woord “steun” heeft voor het volkenrechtelijk mandaat allerlei betekenissen. We hebben begrip voor deze actie.’

In de nacht van woensdag op donderdag hebben de Verenigde Staten en Arabische bondgenoten opnieuw aanvallen uitgevoerd in Syrië. Tot de doelen die zijn bestookt horen olie-installaties die in handen zijn van IS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.