politiek

‘Timmermans eurocommissaris, opvolger al bekend’

Door Tom Reijner - 01 september 2014

Het ziet ernaar uit dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) eurocommissaris wordt. Oud-PvdA-minister Bert Koenders, die momenteel de VN-vredesmissie in Mali leidt, wordt zijn opvolger.

Dat melden bronnen maandagavond aan RTL Nieuws. De 53-jarige Timmermans spreekt dinsdag in Brussel met de toekomstige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, over de topfunctie. Hij zou ook in de race zijn om de eerste vicevoorzitter van de Commissie te worden.

Koenders (56) was in het vierde kabinet-Balkenende minister voor Ontwikkelingssamenwerking en daarvoor jarenlang lid van de Tweede Kamer. Hij is nu hoofd van de VN-vredesmacht in Mali en was eerder speciaal vertegenwoordiger van de VN in Ivoorkust.

H.J. Schoo-lezing

Dinsdagavond spreekt Timmermans (PvdA) de zesde H.J. Schoo-lezing van Elsevier uit. De PvdA’er spreekt op uitnodiging van de redactie van Elsevier, die de lezing jaarlijks organiseert op de eerste dinsdag van september.

Tijdens zijn – reeds uitverkochte – publiekslezing zal hij zijn visie over het Europese en Nederlandse veiligheidsbeleid uiteenzetten.

Lijnrecht

Zijn voordracht komt op een bijzonder moment. Voor Timmermans zelf – krijgt hij wel of niet een Europese topfunctie in Brussel? – maar ook vanwege de huidige geopolitieke spanningen. Door het conflict rond en in Oekraïne staan het Westen en Rusland weer lijnrecht tegenover elkaar. Het neerhalen van vlucht MH17 deze zomer heeft die crisis verder verslechterd.

Timmermans was als minister van Buitenlandse Zaken nauw betrokken was bij de nasleep van de crash – waarbij zoveel Nederlanders om het leven kwamen. Hij hield een veelbesproken toespraak in de VN-Veiligheidsraad.

Defensie

De minister is door Elsevier gevraagd terug te kijken op zijn rol in het begin van de crisis in Oekraïne en aan te geven hoe hij staat ten opzichte van het Amerikaanse verzoek om de Nederlandse defensie-uitgaven te verhogen.

En wat gaat de minister zeggen over de dreiging die van de Islamitische Staat uitgaat? Wat kunnen de Nederlandse regering, de Europese Unie en het Westen in het algemeen doen om het gevaar van deze terroristen in te dammen?

Bekijk de livestream van de H.J. Schoo-lezing dinsdagavond vanaf 20.00 uur op elsevier.nl

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.