politiek

Van Aartsen: allochtonen worden ruggengraat van onze economie

Door Servaas van der Laan - 13 september 2014

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) vindt het jammer dat de focus ligt op een kleine groep radicaliserende moslimjongeren in zijn stad. ‘Het overgrote deel is ambitieus en wil geld verdienen. Die mensen vormen over tien tot vijftien jaar de ruggengraat van onze economie’.

‘Den Haag telt 140 verschillende nationaliteiten. Ruim 50% van de bevolking is van niet-westerse afkomst. Met de overgrote meerderheid gaat het goed,’ zegt Van Aartsen zaterdag in Het Financieele Dagblad.

Ruggengraat

‘Net als een eeuw geleden komt er een nieuwe klasse op, die ambitieus is en geld wil verdienen. Je ziet het terug in het aantal ondernemers dat een bedrijf begint, het aantal jongeren dat een opleiding volgt. Die mensen vormen over tien tot vijftien jaar de ruggengraat van onze economie. Het is geen zwakte, het is de kracht van de stad,’ zegt de burgemeester.

De VVD’er vindt dat er meer begrip moet komen voor de positie van allochtone jongeren op de arbeidsmarkt. ‘Meer dan een miljoen moslims accepteren onze samenleving, maar het is zuur als je ambitieus bent en toch geen baan krijgt omdat je moslim bent,’ zegt Van Aartsen.

Meer banen

De burgemeester ziet de problemen dan ook vooral op een sociaaleconomische manier en zo wil hij ze ook aanpakken. ‘We moeten banen creëren,’ vindt de VVD’er. En hij wil kinderen vanaf acht jaar ‘in een gedisciplineerde omgeving’ zien te krijgen. ‘De sleutel ligt bij onderwijs’.

Van Aartsen vindt dat radicale jongeren die een gevaar voor de samenleving vormen, moeten worden gestraft. Maar hij wil verder kijken. ‘We moeten een spa dieper graven en beter onderzoeken wat de achtergrond van deze jongeren is. Waarom doen mensen dit?’

Idealisme

In de ogen van de burgemeester vertrekken lang niet alle jongeren om misdaden te plegen in Syrië of Irak. ‘Sommige jongeren zijn uit idealisme naar Syrië of Irak vertrokken. Vergelijk het met Nederlanders die in de jaren dertig naar Spanje vertrokken om tegen Franco te vechten, hoewel iedere vergelijking verder mank gaat.’

Daarbij wordt volgens Van Aartsen de omvang van deze groep overdreven. ‘We hebben het niet over duizenden jongeren. Het is geen fenomeen van enorme omvang. De consequenties kunnen wel enorm zijn als ze terugkeren.’ Om radicalisering tegen te gaan moeten, naast het sociaaleconomische plan, haatpredikers worden aangepakt. Maar het beeld dat in moskeeën door imams haat wordt uitgedragen, klopt volgens Van Aartsen niet. ‘Het zijn juist de imams die met grote regelmaat jongeren waarschuwen die helletocht niet te beginnen.’

Geen Kalifaat

Vorige maand bezocht Van Aartsen de Schilderswijk waarover ophef was ontstaan door meerdere relletjes rondom Gaza- en IS-protesten. Er was kritiek op de burgemeester omdat die zijn vakantie niet wilde onderbreken voor de onrust die in zijn stad was ontstaan.

Maar volgens Van Aartsen worden de problemen van radicalisering in de Schilderswijk overdreven. ‘De Schilderswijk is geen Kalifaat, het is echt onzin,’ zei Van Aartsen tijdens zijn bezoek aan de wijk. ‘Negentig procent van de mensen uit de Schilderswijk wil er iets moois van maken. De veroorzakers van de problemen komen vooral van buiten de wijk,’ zei Van Aartsen toen.

Om die reden besloot de burgemeester om de bewoners voorlopig niet opnieuw op te zadelen met de onrust van demonstraties. Ook aangekondigde protesten in aanliggende wijken werden door Van Aartsen tegengehouden. Intussen heeft de gemeente Den Haag besloten de demonstraties toe te staan. Maar dan wel onder ‘strenge voorwaarden’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.