politiek

Van Aartsen leest Marokkaanse ambassadeur de les

Door Servaas van der Laan - 22 september 2014

De Marokkaanse ambassadeur Abdelouahab Bellouki moet zich voortaan beter informeren voordat hij uitspraken doet over politiegeweld in Den Haag. Bovendien hoeft hij zich als diplomaat niet te bemoeien met het werk van de politie in Nederland

Dat zegt de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) maandag in een interview met de Volkskrant.

Eenzijdig geïnformeerd

‘Ik heb de ambassadeur twee keer gesproken en hem in ongezouten termen gezegd: u bent slecht en eenzijdig geïnformeerd door mensen met een eigen agenda,’ zegt Van Aartsen. Volgens de burgemeester heeft de diplomaat dit in een tweede gesprek ook toegegeven.

Van Aartsen reageert op een uitspraak die de Marokkaanse chef de poste vorige week bij de NOS deed over een incident rond een Marokkaanse tiener in de Schilderswijk.

‘Ik ben geschokt en verbijsterd. Ik kan me niet voorstellen dat zoiets in de stad van vrede en veiligheid gebeurt tegen onschuldige mensen,’ zei de ambassadeur over de jongen die door een politieagent tegen de grond werd gedrukt.

Niet aan de ambassadeur

‘Het klopt niet dat de betrokken wijkagent is bestraft dankzij hem. Die is namelijk niet berispt. De ambassadeur vond dat de politie meer in gesprek moet gaan met Marokkaanse inwoners. Nu heeft hij zich daar als diplomaat niet mee te bemoeien, maar ik heb hem uitgenodigd om op bureau Hoefkade van de politiechef en mij te horen wat we allemaal doen,’ zegt Van Aartsen.

In het gesprek met krant herhaalt de VVD’er dat hij in augustus in zijn ogen goed heeft gehandeld door niet terug te komen van vakantie voor de onrust in zijn stad.

‘Ik ervaar nu dezelfde atmosfeer als na de moord op Theo van Gogh. Gevoelens van onzekerheid manifesteren zich in de samenleving en zelfs in de politieke klasse. Daar wordt af en toe seismisch op gereageerd. Bestuurders moeten dan het hoofd koel houden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.