politiek

Zijlstra: buitengrenzen EU strenger controleren

Door Carla Joosten - 02 september 2014

De nieuwe Europese Commissie moet de grenscontroles aan de buitengrenzen van de Europese Unie serieus nemen. Zo niet dan resteert voor Nederland sluiting van de eigen grenzen.

Dat zei fractieleider Halbe Zijlstra (VVD) dinsdagochtend tijdens een bijeenkomst van de Stichting Machiavelli in Den Haag. Samen met zijn SGP-collega Kees van der Staaij opende Zijlstra het nieuwe parlementaire seizoen.

Onrust

Zijlstra vreest een alsmaar aangroeiende stroom vluchtelingen als gevolg van de grote onrust in het Midden-Oosten. ‘Die stroom is, met alle respect, nu nog beheersbaar, maar als de vluchtelingen echt met honderdduizenden tegelijk komen, heeft dat een ontwrichtende werking op onze samenleving,’ zei Zijlstra.

Hij maakt zich geen illusies dat de landen in Zuid-Europa de immigranten opvangen. Nu al bieden Spanje en Italië hen onbelemmerde doorgang naar Noord-Europa, hoewel dat tegen de Europese regels is die zeggen dat asielverzoeken in het land van aankomst moeten plaatshebben.

Zijlstra: ‘De nieuwe Europese Commissie moet daadkracht tonen en zorgen voor goede grenscontroles en anders moeten de Nederlandse grenzen dicht. En dat willen we niet. Dat zou in strijd zijn met de Europese gedachte en het vrij verkeer.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.