politiek

Giften politieke partijen: gulste gever bij Partij voor de Dieren

Door Servaas van der Laan - 01 oktober 2014

Politici van de SP en GroenLinks staan verplicht (een deel van) hun salaris af aan de partij en zijn daarmee op papier de gulste gever. Maar de echte vrijwillige weldoener loopt rond bij de Partij voor de Dieren.

Woensdag werden voor het eerst de giften van boven de 4.500 euro aan politieke partijen openbaargemaakt.

Uit de lijst blijkt dat partijen als het CDA en ChristenUnie het niet moeten hebben van gulle fans. Beide partijen ontvingen 5.000 euro van een weldoener. Dat is altijd nog beter dan de PVV en de PvdA, want die partijen kregen vorig jaar helemaal geen giften van boven de 4.500.

Weldoeners

De lijst van ‘weldoeners’ bij de SP is imposant. Dat is niet gek, want SP-politici moeten verplicht hun inkomen in de partijkas storten. Zo stortte Tweede Kamerlid Harry van Bommel 91.557 euro op de SP-rekening en oud-Kamerlid Jan de Wit 93.888 euro.

Maar de echte gulle gevers moeten gezocht worden bij de Partij voor de Dieren en de VVD. De Partij voor de Dieren kreeg vorig jaar vijf schenkingen, waaronder die van de Kamerleden Marianne Thieme en Esther Ouwehand die respectievelijk 13.824 en 13.161 euro overmaakten.

Natuurweldoener

Dat is beduidend minder dan Han Batenburg uit Vierhouten die 50.000 euro overmaakte aan de partij van Thieme. Deze nazaat van de vermogende familie Ter Horst is de meest gulle gever die geen directe politieke band heeft met de partij.

Naast de Partij voor de Dieren schenkt Batenburg ook aan Natuurmonumenten. ‘Ik vind dat mensen niet het alleenrecht hebben op deze aarde: flora en fauna hebben ook de ruimte nodig. Ik denk dat alleen aankoop van grond door natuurorganisaties de garantie biedt voor het behoud van de natuur en deze ruimte. Daar heb ik graag geld voor over,’ zegt ze op de website van de milieuorganisatie. Zelf erfde ze een stuk landbouwgrond dat ze moest verkopen aan Schiphol voor de aanleg van de vijfde baan. De opbrengst van ongeveer een miljoen euro schenkt ze in ‘kleine porties’ aan natuurdoelen.

VVD

Ook de VVD kreeg een flinke particuliere schenking. Maar die werd niet door één persoon opgehoest. De Godefridus van Heesfonds Stichting maakte 40.000 euro over naar de liberalen. Voorzitter Meinard Sprenger, adjunct-directeur bij duwvaartrederij ThyssenKrupp, zegt in NRC Handelsblad dat de stichting het liberale gedachtegoed in de breedste zin van het woord ondersteunt.

Een eervolle vermelding is er tot slot nog voor de gebroeders Nieuwenhuize uit Yerseke. De broers Laus en Nico maakten, tussen het kweken van mosselen door, 20.000 euro over aan de SGP.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.