politiek

Is Hennis overbelast? Volgens drie oppositiepartijen wel

Door Shari Deira - 08 oktober 2014

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) van Defensie heeft het te druk en zou een staatssecretaris naast zich moeten krijgen. Kamerleden van CDA, D66 en ChristenUnie denken dat Hennis overwerkt is.

In Nieuwsuur wijzen de Kamerleden erop dat Defensie met bijna 60.000 personeelsleden een grote organisatie is.

Belasting

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers komt er te veel op het bordje van de minister ‘naast de heel grote vragen van vrede en oorlog waarmee we nu volop bezig zijn’. ‘Dus het is een heel zware belasting en wat mij betreft te zwaar.’

CDA-Kamerlid Raymond Knops zegt dat ‘de aandacht die je als minister ook wilt hebben voor je personeel en voor het parlement soms onder druk staat’. ‘Dat reizen nekt de minister uiteindelijk, want dat kost heel veel tijd en is heel vermoeiend.’

D66’er Wassila Hachchi zegt dat er sinds het aantreden van Hennis alleen maar problemen bij zijn gekomen bij Defensie. ‘Ik denk dat een staatssecretaris aan haar zijde een goede versterking kan zijn om de problemen op te lossen.’

Druk

Hennis’ voorganger Hans Hillen (CDA) zegt ook dat het ministerschap Defensie ‘veel te druk’ is. ‘Je moet aandacht geven aan de Kamer, aandacht geven aan het buitenland en de militairen. Het is gewoon veel te druk.’

Tot 2010 was er altijd een staatssecretaris op het ministerie van Defensie, die zich bezighield met personeel en materieel. Deze functie werd in het eerste kabinet-Rutte geschrapt. De laatste staatssecretaris van Defensie was Jack de Vries.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat er een staatssecretaris van Defensie komt. Premier Mark Rutte (VVD) wil met zijn kleine kabinet laten zien dat ook daar wordt bespaard.

Kritiek

Vorig jaar was er veel kritiek op de minister van Defensie. Generaal-majoor b.d. Harm de Jonge vond dat het Hennis ontbrak aan ambitie voor de krijgsmacht. De minister zou alleen maar bezig zijn met ‘boekhouden’.

‘Het is gewoon strepen tot de boekhouder tevreden is gesteld zonder je al te veel af te vragen in hoeverre je nu nog de gewenste samenhang in de krijgsmacht overeind kan houden.’

Uit een peiling van de militaire vakbonden AFMP en VBM bleek vorige maand dat 60 procent van de militairen en hun burgercollega’s geen vertrouwen heeft in de top van Defensie. Volgens 86 procent van de respondenten is Hennis er niet in geslaagd om het vertrouwen in de organisatie te vergroten.

Er is grote ontevredenheid onder meer over de beperkte inzetbaarheid van materieel en het tekort van reserveonderdelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.