politiek

OM vervolgt oud-wethouder Jos van Rey voor corruptie

Door Shari Deira - 24 oktober 2014

Twee jaar nadat een groep rechercheurs het huis van Jos van Rey binnenviel, is duidelijk waarvan het OM hem precies verdenkt. Op 20 januari moet hij voor het eerst voor de rechter verschijnen vanwege omkoping, verkiezingsfraude en witwassen.

Het OM heeft vrijdag de advocaat van oud-wethouder Van Rey (69) op de hoogte gebracht. Projectontwikkelaar Piet van Pol en oud-wethouder Tilman Schreurs worden verdacht van omkoping.

Corruptie

De aanklacht die het OM nu bekendmaakt, is een voorlopige tenlastelegging. ‘Vanwege de nog voortdurende getuigenverhoren bij de rechter-commissaris verwacht het OM een definitieve tenlastelegging medio december te kunnen uitbrengen,’ laat het OM weten in een verklaring.

In de zomer van 2012 begon het OM met een onderzoek tegen Jos van Rey vanwege ‘verdenkingen van ambtelijke corruptie’. Op 19 oktober deed de politie een inval in zijn huis in Roermond. Van Rey, die lid was van de VVD, stapte op als wethouder en stopte als senator.

De Rijksrecherche heeft de afgelopen twee jaar meer dan tweehonderd getuigen gehoord. Ook is er uitgebreid onderzoek gedaan naar in beslag genomen administraties en dossiers.

Fouten

Van Rey zat eerder deze maand nog in het televisieprogramma Pauw. Daar ontkende hij ooit steekpenningen te hebben aangenomen. ‘Het zal best dat ik fouten heb gemaakt, maar ik heb nooit steekpenningen aangenomen. Ik ben niet corrupt.’

Ook zegt hij zich niet te laten ‘kapotmaken’ door het OM. ‘Via informanten is de grootst mogelijke onzin verspreid en is het hele circus gaan draaien. Mijn politieke vijanden hebben blijkbaar sterke vrienden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.