politiek

Pieter Broertjes zorgt voor ophef na vergelijking Joden en IS

Door Tom Reijner - 23 oktober 2014

De burgemeester van Hilversum heeft ophef veroorzaakt met een uitspraak over Joden die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël vertrokken. De PvdA’er vergeleek hen met jihadstrijders en IS-terroristen die naar Syrië en Irak afreizen.

Hij deed zijn omstreden uitspraak donderdagochtend in het Radio 1-programma Stand.nl. Het onderwerp van de uitzending was het eventueel afpakken van paspoorten van jihadstrijders.

Oorlogspad

In september hoorde de Hilversumse burgemeester dat een gezin met vier minderjarige kinderen uit zijn woonplaats was vertrokken naar Syrië om mee te doen aan de jihad.

‘Je moet goede redenen hebben om een paspoort in te nemen. Iemand moet een strafbaar feit hebben gepleegd. En je weet helemaal niet of iemand daar op oorlogspad gaat.’

Geschiedenisles

Toen de presentator vroeg: ‘Zegt u nu, laat ze maar uitreizen, laat het ze maar uitvechten?’ antwoordde Broertjes: ‘Het gaat om volwassen mensen. Nederlanders gingen na de oorlog ook naar Israël om daar tegen de Engelsen te vechten. Wij hebben ze toen ook niet tegengehouden.’

Op Twitter zorgt de uitspraak voor ophef. Zo zegt CIDI-directeur Esther Voet dat zij Pieter Broertjes graag ‘geschiedenisles’ wil geven. IS-terroristen vergelijken met Joden richting Israël na de Tweede Wereldoorlog – toen zes miljoen Joden werden vervolgd en vermoord – is ‘ridicuul’, zegt zij.

De moordende jihadi’s zijn natuurlijk op geen enkele manier vergelijkbaar met de Joden die na de Holocaust een veilig heenkomen zochten in Israël. Broertjes doelde met zijn uitspraak op het toenmalige Palestina, tot 1948 een Brits mandaatgebied.

Excuses

De Hilversumse burgemeester heeft zijn excuses aangeboden voor zijn ‘ongelukkige uitspraak. ‘Wat Broertjes heeft willen zeggen, is dat de overheid mensen niet zomaar kan verbieden zich elders te vestigen, om wat voor reden dan ook,’ zegt zijn woordvoerder.

‘Dat is het punt dat hij wilde maken. Hij koppelde daar een plompverloren vergelijking aan. Die was ongelukkig.’ Veel Twitteraars spraken van een ‘uitglijder’. Een aantal mensen vindt dat de burgemeester zijn ambtsketting wel kan inleveren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.