politiek

Satellietbeelden MH17 waren bekend: CDA en D66 willen hoorzitting

Door Shari Deira - 19 oktober 2014

De satellietbeelden die duidelijk maken wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 in Oekraïne zijn bekend bij de overheid, maar er worden geen conclusies aan verbonden. Oppositiepartijen CDA en D66 willen het fijne ervan weten.

‘Alle informatielijnen staan open, maar het trekken van conclusies is aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie. Dat kost tijd en moet zorgvuldig gebeuren,’ laat een woordvoerder weten naar aanleiding van berichtgeving in het Duitse weekblad Der Spiegel.

Separatisten

De Duitse geheime dienst BND heeft Duitse parlementariërs eerder deze maand op de hoogte gebracht van de onderzoeksresultaten. Volgens de dienst is er ‘overvloedig bewijs’ dat pro-Russische separatisten verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van MH17.

Met deze conclusie gaat de BND verder dan de Onderzoeksraad Voor Veiligheid. In het eerste onderzoek dat begin september werd gepresenteerd wordt de schuldvraag niet beantwoord. Bij de BND zijn er geen twijfels over: separatisten haalden het vliegtuig neer met een Buk-luchtdoelraketsysteem.

Behalve de schuldvraag werd in het eerste Nederlandse rapport ook niet duidelijk waarmee het toestel werd geraakt. In het rapport werd gesproken van ‘objecten’ die ‘met grote snelheid’ de Boeing 777 van Malaysia Airlines doorboorden.

Experts

CDA en D66 vinden het raar dat Duitse parlementariërs wel op de hoogte zijn gebracht, en de Tweede Kamer niet. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil dat ook voor de Kamer duidelijk wordt wat voor beelden er zijn en hij vindt dat internationale experts hun licht over de satellietbeelden laten schijnen.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt het ‘zeer opmerkelijk’ dat zijn Duitse collega’s uitgebreid zijn geïnformeerd en dat de Tweede Kamer ‘nul op het rekest krijgt’ van het kabinet.

Een woordvoerder van het kabinet laat weten dat het belangrijk is om zorgvuldig om te gaan met onderzoeksresultaten. ‘Het feit dat Nederland internationaal onderzoeksleider is, maakt het des te belangrijker dat er zorgvuldig wordt geopereerd.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.