politiek

Waarom het rookverbod nu toch in alle cafés geldt

Door Shari Deira - 21 oktober 2014

Wel of niet roken in een horecagelegenheid? Daar kan geen verwarring meer over bestaan nu staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) heeft bepaald dat het rookverbod overal geldt.

In 2010 werd er nog een uitzondering gemaakt voor kleine cafés zonder personeel, maar ook daar mogen rokers geen sigaret meer opsteken. Waarom deze plotselinge verandering?

Cafés

Aanleiding voor het totaalverbod van Van Rijn is een uitspraak van de Hoge Raad van 10 oktober. De Hoge Raad oordeelde, net als het gerechtshof, dat de uitzondering voor kleine cafés ongeldig is.

Van Rijn was al van plan om vanaf 1 januari een totaalverbod in te voeren, maar door de uitspraak van de Hoge Raad wordt dat versneld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zal per direct gaan handhaven.

Kroegbazen die onder de uitzondering vielen en voor 1 januari toch de fout ingaan, krijgen in eerste instantie een waarschuwing. Bij herhaalde overtreding volgt meteen een boete van 600 euro. Vanaf 1 januari krijgen ook alle café-eigenaren meteen een boete.

Verrassing

Van Rijn wachtte tot 1 januari omdat het totaalverbod nog moest worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Met de uitspraak van de Hoge Raad kan hij het verbod meteen invoeren.

‘Wij zaten op koers om het rookverbod voor alle horeca in te laten gaan op 1 januari 2015, na behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer. Dat de uitzondering vervalt, is dus geen verrassing voor de horeca ondernemers die tot nu toe een uitzonderingspositie hadden,’ zegt Van Rijn.

De uitzondering voor kleine cafés werd in 2010 ingevoerd, omdat in die cafés geen personeel hoeft te worden beschermd tegen de schadelijke effecten van meeroken. Het gaat om horecagelegenheden kleiner dan 70 vierkante meter.

De Nederlandse Nietrokersvereniging CAN vond de uitzondering in strijd met het Kaderverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie voor bestrijding van tabaksgebruik. Zowel het hof als de Hoge Raad stellen CAN in het gelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.