politiek

Alleen STER-directeur verdient nu nog meer dan een minister

Door Servaas van der Laan - 24 november 2014

De meeste omroepbestuurders verdienen nog altijd meer dan de staatssecretaris zelf. Maar Sander Dekker (Media,VVD) is er wel in geslaagd om nu vrijwel alle omroepbestuurders onder de norm voor topinkomens te krijgen.

Vier omroepbestuurders die dit jaar nog boven het ministerssalaris van 178.000 euro bruto zaten, hebben vrijwillig loon ingeleverd, liet Dekker maandag weten. Vanaf 1 januari volgend jaar moeten alle bezoldigingen in de (semi)-publieke sector onder deze norm liggen, maar voor bestaande contracten geldt een overgangsregeling.

Overgangsregeling

Arian Buurman, directeur van de STER, is de enige die van een dergelijke regeling gebruik maakt. Buurman verdiende in 2013 nog een bedrag van 217.726 euro (excl. pensioenbijdrage). Dit bedrag zal geleidelijk worden afgebouwd.

Vorig jaar was Buurman zeker niet de enige die boven de norm zat. Zo verdienden NPO-bazen Henk Hagoort en Shula Rijxman respectievelijk 189.100 en 182.700 euro en NRCV-directeur Coen Abbenhuis zelfs 215.805 (excl. 7.200 onkosten).

En 2013 was helemaal een mooi jaar voor de TROS-mannen Peter Kuipers en Robert de Vink die dankzij ontslagvergoedingen respectievelijk 424.271 en 264.477 euro opstreken. Ook AVRO-bestuurder Willemijn Maas nam in 2013 totaal 419.200 euro mee naar huis nadat ze opstapte. De bestuurders stapten op vanwege de fusies van Avro-Tros, Vara-BNN en NCRV-KRO.

Normering

Op dit moment is er dus geen omroepbestuurder die meer verdient dan een minister. Daarmee is het proces van toenmalig minister Ronald Plasterk (PvdA), om in 2009 de salarissen van topfunctionarissen aan banden te leggen, voor de omroepwereld nagenoeg geslaagd.

Ook het aantal veelverdienende presentatoren is gedaald van 31 naar 6. In de toekomst moeten ook alle presentatoren onder de nieuwe norm komen. Dit is wel een norm die alleen op papier van kracht is. Veel presentatoren laten zich in werkelijkheid uitbetalen via een aparte bv.

Maar al met al kan staatssecretaris Dekker, die deze dagen de Mediabegroting voor komend jaar tegenover de Tweede Kamer verdedigt, tevreden zijn. Dekker kan hoe dan ook niet voorkomen dat de meeste omroepbestuurders nog altijd meer verdienen dan de 135.500 euro van de staatssecretaris.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.