politiek

En de eerste Kamervragen van Kuzu en Öztürk zijn voor…

Door Servaas van der Laan - 20 november 2014

De recente PvdA-bom barstte rond twee Turkse Kamerleden die zich niet konden vinden in de ‘uitsluitingspolitiek’ van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). U mag raden aan wie de eerste schriftelijke Kamervragen van het tweetal zijn gericht.

Het zal niemand verbazen dat de eerste schriftelijke vragen van de kersverse splinterpartij Kuzu/Öztürk gericht zijn aan minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

Moslims

Toen de minister zich tegen de Turkse organisaties in Nederland keerde, barstte de bom: de Kamerleden Kuzu en Öztürk wilden niet langer bij de PvdA blijven en gingen gebroederlijk verder als tweemanspartij.

Een recent onderzoek naar moslims in Nederland is de aanleiding voor het tweetal om zich voor de eerste keer te laten horen. Volgens de Evangelische Omroep (EO), die een onderzoek naar contact tussen moslims en niet-moslims liet uitvoeren, willen de twee Kamerleden graag van Asscher horen wat hij van dit onderzoek vindt.

Integratiebeleid

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de meeste Nederlanders niet of nauwelijks contact hebben met moslims en dat de meerderheid hier ook niet voor open staat. Kuzu en Öztürk willen van Asscher weten of hij vindt dat dit onderzoek aantoont dat zijn integratiebeleid faalt. Ook vragen ze de minister of Nederland ‘een acceptatieprobleem’ heeft.

Asscher zelf was donderdagavond op een bijeenkomst met religieuze en niet-religieuze groepen in Den Haag. ‘De vrijheid die we in Nederland hebben, kan alleen blijven bestaan als je elkaar respecteert,’ zei de minister.

Onder de deelnemers aan de ontmoeting waren rabbijn Awraham Soetendorp, jongerenimam Yassin Elforkani en algemeen secretaris Klaas van der Kamp van de Raad van Kerken in Nederland. Ook het Humanistisch Verbond en jongeren met diverse achtergronden waren vertegenwoordigd.

Volgens Asscher was het gesprek nodig na de reeks van incidenten met een religieuze achtergrond die de afgelopen tijd plaatsvonden, zoals de gewelddadige confrontatie in de Schilderswijk tussen voor- en tegenstanders van de terreurbeweging IS. Ook onderzoeken, zoals die van de EO, tonen volgens de minister aan dat de ‘spanning’ tussen verschillende groepen in Nederland moet worden weggenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.