politiek

Met steun VVD en SGP komt verbod ‘sharia-partijen’ dichterbij

Door Tom Reijner - 27 november 2014

Woensdag liet oppositiepartij CDA weten dat wat hen betreft politieke partijen die de sharia willen invoeren, verboden moeten worden. Regeringspartij VVD sluit zich nu aan bij dat pleidooi.

De liberalen hebben een motie van het CDA, die gisteren werd ingediend tijdens een debat met de minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), mede ondertekend.

De handtekening van de SGP staat eveneens onder het voorstel, schrijft De Telegraaf. Ook de PVV (12 zetels) en de ChristenUnie (5 zetels) zullen het plan mogelijk steunen. Daarmee komt een Kamermeerderheid (76 zetels) dichterbij – de vijf partijen zijn samen goed voor 74 zetels. Asscher gaat nu bekijken of politieke partijen die de sharia willen invoeren verboden kunnen worden.

Grondwet

Overigens wees PVV-Kamerlid Machiel de Graaf het CDA nog eens fijntjes op een uitspraak van voormalig CDA-minister van Justitie Piet Hein Donner (thans vicevoorzitter van de Raad van State) in 2006.

Destijds zei de bewindsman dat als tweederde van de Nederlandse bevolking de islamitische wetgeving zou willen invoeren, dat dan mogelijk zou moeten zijn, op basis van bepalingen in de Nederlandse Grondwet.

Het waren juist zijn partijgenoten die in dat jaar het verbod op dit soort partijen hadden bepleit, maar Donner zag er dus geen heil in.

Vrijheid van meningsuiting

De Tweede Kamerfractie van het CDA doet nu een nieuwe poging. Kamerlid Pieter Heerma vroeg Asscher harder op te treden tegen mensen die onze vrijheid van meningsuiting misbruiken. Volgens hem biedt een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens aanknopingspunten voor een verbod van partijen die de islamitische wetgeving nastreven.

Hij herhaalde tevens het pleidooi van de christendemocraten voor het strafbaar stellen van het verheerlijken van terroristisch geweld, bijvoorbeeld op sociale media.

Moskeeën

In het debat gisteren, waar ook het thema ‘integratie’ werd besproken, haalde de PVV zich de woede van Asscher op de hals, omdat de partij van voorman Geert Wilders pleitte voor het sluiten van de grenzen voor inwoners van islamitische landen en voor het sluiten van alle moskeeën in Nederland.

Er worden volgens hem grote problemen geïmporteerd door massa-immigratie uit moslimlanden en door ‘de baarmoeder’ omdat Nederlandse moslims hier kinderen krijgen. Asscher noemde de uitspraken van de PVV’er ‘verwerpelijk‘.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.