politiek

Moet Nederland illegalen opvangen? Explosief onderwerp in coalitie

Door Shari Deira - 05 november 2014

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) dreigt in een lastig parket te komen. De Raad van Europa zal volgende week oordelen dat Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers moet opvangen, iets waar Teeven geen voorstander van is.

Bronnen rond het kabinet zeggen tegen De Telegraaf dat de opvang van illegalen een ‘explosief onderwerp’ is binnen het kabinet.

Opvang

Het oordeel van de Raad van Europa is een aanbeveling en is dan ook niet bindend. Het kabinet kan deze aanbeveling naast zich neerleggen, maar de PvdA is daar geen voorstander van. Teeven zou een besluit over de opvang van illegalen willen uitstellen tot januari. Dan gaan Europese ministers kijken naar het oordeel van de Raad.

Een ingewijde zegt dat dit onderwerp binnen het kabinet voor problemen kan zogen: ‘Dan gaat het los.’ Als het aan de PvdA ligt, krijgen illegalen een basisopvang van ‘bed, bad en brood‘. Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam pleitte hier eerder al voor.

Maar de liberalen zien daar niets in. Zij vrezen dat het opvangen van illegalen het vreemdelingenbeleid ondermijnt, en dat illegalen het land niet meer zullen verlaten.

De PvdA vindt het bovendien belangrijk dat de aanbeveling van de Raad van Europa wordt overgenomen, omdat Nederland de oordelen van de Raad ook gebruikt om andere landen op de vingers te tikken.

Aanbeveling

Volgens de krant zijn er vraagtekens geplaatst bij een lid van de Raad van Europa, dat maandag de aanbeveling officieel zal toelichten bij Amnesty International. Het gaat om een bijeenkomst in Amsterdam, die mede wordt georganiseerd door kerken die juist een klacht hebben ingediend over de opvang van illegalen. Het is dus de vraag of Henrik Kristensen wel zo onpartijdig is.

Verschillende gemeenten in Nederland kampen met een groot aantal uitgeprocedeerde asielzoekers, die niet teruggaan naar het land van herkomst maar ook niet in Nederland mogen blijven. Zo zwerft in Amsterdam een groep asielzoekers van het ene leegstaande gebouw naar het andere.

Teeven heeft diverse keren aangegeven dat hij geen opvang wil voor deze groep. Ook zei hij eerder dat hij niet overstag zal gaan, wat de aanbeveling van de Raad van Europa ook is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.