politiek

Zo luidt Van Aartsen de noodklok over jihadisten in gemeenten

Door Tom Reijner - 13 november 2014

Gemeenten waar veel teruggekeerde Syriëgangers en tegengehouden jihadisten wonen, zeggen het toezicht niet meer aan te kunnen. Daarom moet de Staat volgens hen hulp bieden.

Dat schrijft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) aan de gemeenteraad in zijn stad, meldt het AD donderdag. Hij doet dit namens burgemeesters van andere steden die met soortgelijke problematiek te maken hebben.

Screening

In zijn schrijven somt hij op wat zoal de problemen zijn. Gemeenten zijn nu verantwoordelijk voor de opvang van jihadisten, maar ze schieten tekort in de risicoscreening van mensen die terugkeren vanuit het Midden-Oosten.

De VVD’er wil dat jihadisten direct na terugkeer worden gescreend door een speciale gedragsdeskundige, die desnoods tegen de wil van de radicale moslim moet ingaan.

Die dwang dient ook te gelden bij een eventuele behandeling, bijvoorbeeld wanneer iemand een ‘deradicaliseringstraject’ betreedt. Ook het behandelen van (oorlogs)trauma’s ‘vergt specifieke kennis die niet op alle plaatsen aanwezig is,’ schrijft Van Aartsen.

Er zijn ‘geen instrumenten om mensen aan te pakken die hulp weigeren. De hele nazorg staat of valt nu met vrijwillige medewerking van de betrokken terugkeerder die op elk moment in het proces kan afhaken zonder dat enige consequentie heeft.’

Centraal

De betrokken gemeenten pleiten ervoor om de opvang van teruggekeerde Syriëgangers centraal te organiseren, want dat zou doelmatiger en doeltreffender zijn. Minister Ivo Opstelten (VVD, Justitie) bekijkt de plannen van Van Aartsen.

Volgens het AD overweegt hij gevaarlijke terugkerende jihadisten onder te brengen in een Inrichting voor Stelselmatige Daders. Dat is een speciaal cellencomplex voor zogenoemde draaideurcriminelen.

Reis

Vorige week zei minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) dat er vanuit Nederland naar schatting 160 mensen naar het Midden-Oosten zijn gereisd om deel te nemen aan de jihad. Of om zich aan te sluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat. Een vorige schatting ging nog uit van 140. Volgens Plasterk komen er per maand zo’n tien bij.

Het is niet uit te sluiten dat er nog meer radicale moslims naar landen als Syrië en Irak zijn vertrokken. Niet iedereen is namelijk in beeld bij de overheid. Tot dusver zijn twintig jihadisten en terroristen met een Nederlands paspoort om het leven gekomen.

De dreiging die van jihadisten uitgaat, blijft substantieel, meldde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in een woensdag gepubliceerd Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.