politiek

Ankara nodigt Koenders uit voor een ‘goed gesprek’

Door Elif Isitman - 02 december 2014

De Turkse regering heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse uitgenodigd in Ankara om wederom de kou uit de lucht te halen. De uitnodiging komt naar aanleiding van de ruzie van vorige week tussen Nederland en Turkije.

Nederland kwam vorige week in conflict met Turkije over een verklaring van Ankara waarin het Nederlandse integratiebeleid werd beticht van discriminatie naar Turken in Nederland.

Bemoeienis

Dinsdag maakte Koenders bekend dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu hem heeft uitgenodigd voor een goed gesprek om de lucht te klaren. De twee spraken elkaar op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

Koenders neemt de uitnodiging momenteel in overweging. Volgens de woordvoerder van Koenders heeft hij bij zijn Turkse collega nogmaals benadrukt dat bemoeienis met Nederlands beleid niet op prijs wordt gesteld. Eerder op dinsdag vroeg Koenders de Turkse autoriteiten ook zich niet te bemoeien met herdenkingen van de Armeense genocide.

Verklaring

De controversiële verklaring zal overigens niet van de website van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verwijderd. Dat zei Koenders dinsdag in de Tweede Kamer. Onder meer PVV, ChristenUnie, CDA en D66 willen dat de verklaring van de site wordt gehaald. Turkije gaf vorige week al aan niets te willen terugnemen.

Voor het kabinet is het belangrijk om de positie van de Turkse regering uit de mond van minister Cavusoglu zelf te horen, zei minister Lillianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in de Tweede Kamer.

Het conflict vatte vorige week vlam. Koenders belde Cavusoglu op die dag zelf nog om opheldering te vragen. Volgens Koenders zegt Ankara dat er ‘geen sprake is van een Turkse beschuldiging tegen de Nederlandse regering, het Nederlandse volk of Nederland als land.’ Cavusoglu zei zondag dat hij Nederland ‘geen racistisch land’ vindt maar dat hij wel vindt dat Turkije ‘een rol moet spelen’ bij de integratie van Turken in Europa.

Het debat waarin Koenders en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zich moeten verantwoorden voor de manier waarop ze hebben gereageerd op de controversiële verklaring van Turkije volgt snel. Hun optreden wordt door velen als slap en ruggengraatloos gezien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.