politiek

Biedt CDA kabinet uitweg uit kerstcrisis?

Door Servaas van der Laan - 21 december 2014

Het CDA is mogelijk bereid de kerstcrisis te bezweren. De christendemocraten zien een manier om de vrije artsenkeuze door de Eerste Kamer te loodsen.

Volgens het CDA is er een manier om de door minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid verlangde vrije artsenkeuze alsnog door de Eerste Kamer te krijgen.

Vrije artsenkeuze

De partij is bereid, zo schrijft De Telegraaf, om een afgezwakte variant te steunen. Op die manier worden de drie dissidente PvdA-senatoren gepasseerd.

Volgens CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zouden zorgverzekeraars de mogelijkheid moeten krijgen rekeningen van zorgverleners te weigeren.

Dit zou gebeuren op een manier waarbij de artsenkeuze behouden wordt. Bijvoorbeeld door patiënten die kiezen voor een zorgverlener waarmee de verzekeraar geen contract heeft, de mogelijkheid te geven om te kiezen voor een restitutiepolis. Deze polis vergoedt dan alle zorg.

Rutte

Premier Mark Rutte (VVD) opperde deze optie al in zijn brief van afgelopen donderdag. Maar tussentijds overstappen zou dan alleen mogelijk zijn wanneer klanten niet goed door de verzekeraar zijn geïnformeerd.
Aangezien zorgverzekeraars de plicht hebben genoeg zorg in te kopen, zouden het kabinet en het CDA elkaar hier kunnen vinden.

Uitzonderingen

In de plannen van het CDA is wel een aantal uitzonderingen opgenomen. Zo moet er voor huisartsen maar ook psychologen een uitzondering worden gemaakt op de plannen van Schippers. Ook mag de restitutiepolis maximaal 5 procent duurder zijn dan de naturapolis. Dit laatste zou betekenen dat het kabinet minder op de zorg zou kunnen bezuinigen.

Het is niet duidelijk of Schippers van plan is met het CDA in zee te gaan. Eerder wees ze de voorstellen, tot irritatie van de CDA-fractie, ‘op botte wijze’ af.

Premier Rutte zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat het kabinet, ondanks de crisis, nooit in gevaar is geweest. ‘De top van de PvdA heeft vreselijk zijn best gedaan om het probleem op te lossen,’ zei Rutte vrijdag. De premier beweert dat het vertrouwen tussen de twee coalitiepartijen de afgelopen week juist is toegenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.