politiek

Crisisberaad over zorgplan Schippers blijft voortduren

Door Elif Isitman - 16 december 2014

De PvdA-fractie van de Eerste Kamer is bereid om het gesprek aan te gaan met minister van Volksgezondheid Edith Schippers over het gesneuvelde zorgplan. De coalitie overlegt nu verder in ’t Torentje.

PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marleen Barth zei dinsdagavond dat haar fractie bereid is met Schippers te praten. Dit zei ze nadat de fractie bij elkaar kwam om te overleggen over de consequenties van het verworpen wetsvoorstel.

Onder de indruk

De PvdA-fractievoorzitter zegt ‘onder de indruk’ te zijn van de manier waarop Schippers vorige week het debat over het zorgplan heeft gevoerd en van haar ‘betrokkenheid en solidariteit’. Met dit charmeoffensief is de PvdA-fractie ervan overtuigd dat het ‘mogelijk moet zijn om tot een oplossing te komen’.

Het is nog niet bekend wanneer dit gesprek zich precies moet voltrekken. Volgens Barth gebeurt het in ieder geval niet in de nacht van dinsdag op woensdag.

Rustig

Drie dissidente PvdA-senatoren stemden eerder op de dag tegen het wetsvoorstel over de beperking van de vrije artsenkeuze. Dit blokkeerde het plan in de Eerste Kamer. De drie tegenstemmers Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst hebben volgens Barth ook aangegeven om met Schippers te willen praten.

Ook PvdA-leider Diederik Samsom wil ‘rustig verder werken’ aan een oplossing. Hij keerde na het overleg met de PvdA-top terug naar ’t Torentje om daar opnieuw te overleggen met coalitiegenoot VVD.

Samsom heeft nog niet aangegeven wat dan een mogelijke oplossing kan zijn maar zei wel ‘zoals altijd’ positief gestemd te zijn. Ook vicepremier Lodewijk Asscher is teruggekeerd naar ’t Torentje, waar het overleg met premier Mark Rutte, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en Edith Schippers al uren voortduurt en waarschijnlijk tot in de vroege uurtjes zal doorgaan.

De fractieleiders van oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn ook met elkaar in conclaaf gegaan en waren kort bij het beraad aanwezig. Zij hebben het overleg inmiddels verlaten. De fractieleiders zeiden allen de oplossing van de coalitie af te wachten. ‘We zien wel waar ze mee komen,’ aldus ChristenUnie-leider Arie Slob.

De ‘bevriende’ oppositiepartijen sloten in april met Schippers en regeringspartijen VVD en PvdA een akkoord over de zorgplannen.

Er wordt nu beoogd het wetsvoorstel zo aan te passen dat de drie dissidente PvdA-senatoren er alsnog mee kunnen instemmen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.