politiek

Hennis onder vuur vanwege mogelijke prijsgarantie JSF

Door Elif Isitman - 11 december 2014

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) van Defensie is in de problemen gekomen door een gesprek met Chuck Hagel over de Joint Strike Fighters (JSF). Tijdens het gesprek zou een prijsgarantie zijn afgesproken.

Dit meldt NOS donderdag op basis van informatie van ‘bronnen’.

Geruststelling

Hennis sprak maanden geleden met de toenmalige Amerikaanse minister van defensie Hagel over de kostenraming van Nederland voor de aanschaf van JSF. Die is ongeveer 4.5 miljard euro voor 37 toestellen.

Hagel zou Hennis toen persoonlijk hebben gerustgesteld dat het niet meer zou gaan kosten dan dat. Volgens ‘bronnen’ heeft Hennis dit opgevat als prijsgarantie.

D66-Kamerlid Wassila Hachchi vroeg Hennis hier blijkbaar in november al naar. De minister ontkende de aantijging toen. Ze liet verder ook niets los over het verloop van het gesprek tussen haar en Hagel over de kostenraming. ‘Van een afspraak over de prijs is pertinent geen sprake,’ zei Hennis.

‘Groot probleem’

Kamerleden vinden dat de minister antwoord moet geven op de vragen die hieruit voortvloeien. ‘Dit is heel relevante informatie, namelijk of het budget toereikend is voor het aantal toestellen,’ meent CDA-Kamerlid Raymond Knops.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk sluit zich hierbij aan:  ‘Als de minister de Kamer onvolledig heeft geïnformeerd, dan heeft ze een groot probleem.’

De Rekenkamer berekende onlangs dat 37 toestellen het minimum is voor de taken die Defensie ermee moet uitvoeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.