politiek

Kerstcrisis niet afgewend, maar kabinet is optimistisch

Door Shari Deira - 18 december 2014

Is een kerstcrisis voor het kabinet-Rutte II afgewend? Coalitiegenoten VVD en PvdA bereikten in de nacht van woensdag op donderdag geen oplossing, maar zijn voorzichtig optimistisch over een positieve uitkomst.

‘We hebben vandaag stap voor stap gewerkt richting een oplossing. Dus we gaan morgen verder,’ zegt PvdA-leider Diederik Samsom. Donderdag komen de betreffende partijen opnieuw bijeen in de verwachting dat die gesprekken ‘kunnen leiden tot een positieve uitkomst’, zegt premier Mark Rutte (VVD).

Oplossing

Of die positieve uitkomst er daadwerkelijk komt, is maar zeer de vraag. ‘We zullen morgen moeten bezien of dat inderdaad gebeurt. In elk geval is er aanleiding dat die kans er is en we willen die kans benutten,’ zei Rutte na beraad in het Torentje.

Volgens de premier hebben de betrokkenen de hele dag gewerkt om ‘stap voor stap te komen tot een oplossing van de gerezen problemen’. ‘In het belang van het proces’ wilde Rutte verder niets zeggen over de kwestie. Het is nog onduidelijk of hij vandaag afreist naar Brussel voor een top van de Europese Unie.

Samsom zegt dat het in ieder geval nog zin heeft om door te praten ‘zeker als je nog een oplossing ziet’. Ook vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) heeft ‘goede hoop’ op een positieve uitkomst: ‘We maken vorderingen.’ Geen van de betrokkenen wil zeggen wat er tot nu toe is bereikt en welke kant het opgaat.

Oppositie

Behalve VVD en PvdA waren ook de fractieleiders van de ‘constructieve oppositiepartijen’ D66, ChristenUnie en SGP afgelopen nacht in het Torentje. Daar werden zij bijgepraat over de stand van zaken.

ChristenUnie-leider Arie Slob zegt ‘enig optimisme’ in de ogen te hebben gezien. Hij wacht de gesprekken van donderdag af. ‘Dan zien wij ook wel weer verder.’ Voor D66-leider Alexander Pechtold was het nog moeilijk in te schatten of er een oplossing komt.

Onvrede

De crisissfeer in Den Haag ontstond nadat drie PvdA-Senatoren niet instemden met de nieuwe zorgwet van minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid).

Een PvdA-Kamerlid in De Telegraaf uit onvrede over de actie van Eerste Kamerleden Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst. ‘Deze mensen weten niet wat ze aanrichten. Ze zijn aan het einde van hun politieke carrière en het kan ze allemaal niks meer schelen. Ze denken: als dit klapt gaan wij gewoon weer verder. De VVD denkt daar anders over. Dit kan grote, blijvende schade aanrichten.’

Ter Horst heeft benadrukt dat er echt iets aan de inhoud van het wetsvoorstel moet veranderen, voor zij zal instemmen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.