politiek

Komt er in 2016 lastenverlichting? Rutte houdt optie open

Door Tom Reijner - 12 december 2014

Bij het opstellen van de begroting volgend jaar augustus gaat het kabinet bekijken of er lastenverlichting mogelijk is. Premier Mark Rutte (VVD) vindt het op dit moment nog wel iets te vroeg om daar nu al uitsluitsel over te geven.

Dat zei hij vlak na de wekelijkse ministerraad, in een reactie op de nieuwe ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die geven volgens hem aanleiding om ‘voorzichtig optimistisch‘ te zijn, al ‘blijft het herstel broos’.

Lichtpuntjes

Uit de ramingen blijkt dat de Nederlandse economie er iets gunstiger voorstaat dan eerder werd voorspeld. De economie trekt aan met 1,25 procent van het bruto binnenlands product en ook op de banenmarkt zijn er lichtpuntjes.

De werkloosheid, die dit jaar steeg tot 605.000, zal volgend jaar dalen tot 570.000 werklozen. Huishoudens houden de hand minder op de knip en durven meer wat geld uit te geven. De huizenmarkt trekt aan, en ook bedrijven investeren weer.

Hard werken

Het kabinet zal volgend jaar bestuderen of er op de begroting zulke meevallers zijn dat er haast kan worden gemaakt met een nieuw belastingstelsel, iets waar D66 en CDA al een tijdje op wijzen.

In dat nieuwe stelsel is het de bedoeling dat de belasting op arbeid minder wordt en de indirecte belasting iets zwaarder. Daarmee moet hard werken lonend worden gemaakt.

is de bedoeling dat met de herziening een lastenverlichting van 3 tot 5 miljard euro tot stand komt. Maar of het in een relatief korte periode zover gaat komen, valt nog te bezien. Volgens Rutte hangt dat echt of het herstel zich verder doorzet.

Dat is niet alleen afhankelijk van binnenlandse factoren, zoals het consumentenvertrouwen en toegenomen binnenlandse bestedingen. In de landen om ons heen – bijvoorbeeld Frankrijk, waar maar niet wordt hervormd – rommelt het. Ook zijn er zowel binnen als buiten Europa geopolitieke spanningen (Rusland-Oekraïne, IS) die de (wereld)economie een flinke knauw kunnen geven.

Belofte

Lastenverlichting is overigens al eens vaker beloofd. Bijvoorbeeld aan de vooravond van de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In augustus 2012 zei Rutte dat er in het verkiezingsprogramma van zijn partij vanaf 2014 ruimte zou zijn voor verlaging van de belastingen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra gaf eerder dit jaar aan dat er pas aan het eind van de kabinetsperiode ruimte is om de lasten voor de Nederlandse burger te verlagen. Volgens hem was het overheidstekort daar tot op heden te groot voor, zei hij: eerst ‘de economie op orde brengen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.