politiek

Moszkowicz: Volkskrant-verhaal Wilders klopt van geen kant

Door Servaas van der Laan - 27 december 2014

Het verhaal dat PVV-leider Geert Wilders 500 tot 600 duizend euro aan advocatenkosten bij de Tweede Kamer heeft geprobeerd te declareren, ‘klopt van geen kant’. Het bedrag dat Moszkowicz in rekening bracht voor het Wilders-proces ‘komt niet eens in de buurt’.

Dat zegt ex-advocaat Bram Moszkowicz tegen De Telegraaf.

Komt niet in de buurt

Moszkowicz zegt dat hij ‘aanzienlijk minder’ in rekening heeft gebracht voor het zogenoemde ‘haatzaaienproces’ dan de half miljoen euro waarmee de Volkskrant zaterdagochtend kwam. De krant zegt zich te baseren op ‘anonieme bronnen’ binnen het presidium van de Tweede Kamer waar Wilders de declaratie zou hebben willen indienen.

Maar van het bedrag klopt in ieder geval helemaal niets, stelt Moszkowicz: ‘Met inachtneming van mijn beroepsgeheim: het bedrag komt nog niet eens in de buurt van wat ik heb ingediend.’

Onzinverhalen

Als het genoemde bedrag niet klopt, blijft de vraag staan of Wilders überhaupt de advocaatkosten op de Kamer heeft proberen te verhalen. Wilders zelf doet het verhaal af als onzin, maar wil verder niet ingaan op ‘onzinverhalen’. Partijsecretaris Martin Bosma zegt stellig dat er nooit een nota bij de Kamer is ingediend en dat dit ook nooit bij het presidium is besproken.

Bovendien zou het gaan om een bedrag van minder dan 200.000 euro dat door de PVV uit andere middelen zou zijn betaald. Volgens website daskapital.nl werd een aanzienlijk deel betaald door Daniel Pipes, een gulle gever en ideoloog uit Amerika. De rest van het bedrag werd aangevuld door verzekeraar DAS.

Wat er overblijft van het Volkskrant-verhaal is lastig na te gaan. De bronnen waarop de krant het verhaal baseert, zijn anoniem.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.