politiek

Premiers Nederlandse Antillen boycotten Koninkrijksdag

Door Eric Vrijsen - 10 december 2014

De premiers van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten boycotten de viering van Koninkrijksdag. Zij weigeren maandag naar Amsterdam te komen om in het bijzijn van koning Willem Alexander het traditionele Koninkrijksconcert bij te wonen.

Volgens een betrouwbare bron in Den Haag zijn de drie premiers van de drie eilanden zo boos op het kabinet Rutte dat ze eerder deze week lieten weten niet te zullen komen. Dit is extra pijnlijk, omdat maandag aanstaande een lustrumviering wordt gehouden. Het is dan precies 60 jaar geleden dat Koningin Juliana haar handtekening zette onder het Statuut voor het Koninkrijk.

Affront

Om de banden tussen Nederland en de overzeese gebiedsdelen aan te halen, wordt elk jaar op 15 december een feestelijk concert verzorgd met deelname van artiesten uit alle delen van het Koninkrijk. Het komt wel eens voor dat één van de regeringsleiders verhinderd is, maar het wordt beschouwd als een affront dat drie minister-presidenten tegelijk afzeggen.

Een woordvoerder van PvdA-minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties,PvdA) zegt de afwezigheid van de drie premiers niet te kunnen bevestigen.

Gastheer

Plasterk is samen met PvdA-burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam gastheer van het concert, dat op 15 december ’s avonds gehouden wordt in de Meervaart in de hoofdstad. Overdag is er een symposium. Volgens de Haagse bron geven de premiers Mike Eman (Aruba), Ivar Asjes (Curacao) en Sarah Wescot-Williams (Sint Maarten) geen acte de présence, omdat ‘zij de Nederlandse bemoeizucht en de krenterigheid van het kabinet Rutte zat zijn.’

De ruzies tussen Nederland en de eilanden in de Caraïben lopen de laatste jaren steeds hoger op. Den Haag eist financiële discipline en wil nieuwe bewindslieden op de eilanden screenen op eventuele banden met de onderwereld. De eilanden op hun beurt beschouwen dit als kolonialisme. Zij vinden dat minister Plasterk zich gedraagt als een marionet van Financiën en dat hij geen oog heeft voor de realiteit in de Caraïben die zoveel anders is dan Nederland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.