politiek

PvdA: recherche heeft meer Turken en Marokkanen nodig

Door Servaas van der Laan - 10 december 2014

De recherche kan Marokkaanse en Turkse Nederlanders goed gebruiken in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Zo zouden Marokkaanse rechercheurs kunnen infiltreren in de groepen die betrokken zijn bij de zogenoemde ‘mocro war’.

Met dat pleidooi kwam het PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch woensdag.

Infiltranten

Volgens Marcouch is er bij politie en recherche geen sprake van onderbezetting, maar lopen onderzoeken vast door een gebrek aan goede informatie. Marokkanen of Turken kunnen infiltreren in de bewuste criminele milieus en mogelijk goedwillenden overhalen informatie te verschaffen.

‘Het is onacceptabel dat de politie de strijd opgeeft en zegt dat dit probleem onoplosbaar is. We moeten deze misdadigers opsporen,’ zei het Kamerlid.

Liquidatiegolf

De plannen van het Kamerlid sluiten aan bij het idee van de VVD om infiltreren bij bendes weer mogelijk te maken voor de recherche.

Dat is nu alleen onder bijzondere omstandigheden mogelijk.

Door de huidige liquidatiegolf, ook wel ‘Mocro war’ genoemd, groeit de roep om optreden van de politie. Politiechef Pim Jansonius zei woensdag in De Telegraafdat de politie de komende tijd lounges, coffeeshops en andere malafide horecagelegenheden gaat binnenvallen. ‘Maar beloven dat het moorden morgen stopt, kunnen we niet.’

Volgens de politie gaat het al lang niet meer om ruzie over een partij verdwenen cocaïne. ‘Het gaat soms om paranoïde gedrag van kopstukken, die zelf denken dat ze op een dodenlijst staan en daarom maar kiezen voor de vlucht vooruit. Zelf hun vermeende vijanden liquideren dus.’

Gwenette Martha

Dinsdagavond werd er opnieuw een man doodgeschoten in relatie met het criminele circuit. Het zou gaan om Murat Garki, een bekende van de politie. Maandagavond werd de 34-jarige Luana Luz Xavier doodgeschoten voor de ogen van haar kinderen in Amstelveen. Ze was de vriendin van Najib ‘Ziggy’ H., die een rol speelt in de bende rond wijlen Gwenette Martha, die in mei werd vermoord in Amstelveen. Najib zelf zou ondergedoken zitten uit angst voor een liquidatie.

Sinds het begin van dit jaar zijn al zeker dertien mensen uit de Amsterdamse onderwereld vermoord. Volgens Marcouch is het verkeerd om laconiek te doen over ‘criminelen die elkaar afmaken’. ‘De impact van deze misdaden op de buurt waar het gebeurt is enorm groot.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.