politiek

Recherche: namen ombudsman niet gelekt door Voortman

Door Servaas van der Laan - 23 december 2014

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman wordt niet vervolgd voor het lekken van vertrouwelijke informatie. De recherche concludeert dat zij de mail aan de pers met daarin de kandidaten voor de Nationale Ombudsman niet geschreven kan hebben.

Volgens de Rijksrecherche is het Kamerlid ten onrechte aangemerkt als verdachte in deze zaak.

Email

De media ontvingen afgelopen voorjaar een mail waarin de namen van twee kandidaten voor de post van Nationale Ombudsman werden genoemd.

Voortman was één van de personen die eerder het lijstje van kandidaten voor de functie van Nationale Ombudsman in had mogen zien. In haar fractie sprak ze vervolgens over wie er waren genomineerd. Zij werd hier vervolgens voor geschorst, waarop ze ontkende de informatie aan de media te hebben gelekt

Vermoedens

Er waren vermoedens dat ze de namen vervolgens aan de pers zou hebben doorgespeeld. Eerder was zij één van de personen die het Guido van Woerkom onmogelijk had gemaakt ombudsman te worden.

Maar daarmee is haar schuld in de ‘lekaffaire’ nog niet bewezen, zo concludeert de Rijksrecherche. Er is immers geen bewijs dat zij de mail ook daadwerkelijk heeft verstuurd. Uit onderzoek blijkt bovendien dat in de betreffende email een naam stond die Voortman niet kon hebben geweten. Wie de mail wel stuurde, wordt niet duidelijk. Er zijn geen andere verdachten in de zaak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.