politiek

Staatssecretaris Teeven: toch minder asielzoekers dan verwacht

Door Elif Isitman - 22 december 2014

Het aantal asielzoekers dat dit jaar Nederland binnenkomt valt een stuk lager uit dan staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie vreesde.

Teeven voorspelde in mei dat het aantal asielzoekers in Nederland tegen het einde van het jaar op zo’n 65.000 zou uitkomen. In november paste hij die voorspelling aan naar 33.000 asielzoekers.

Waarschijnlijk blijft het aantal echter onder de 25.000 asielzoekers, melden cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst die Teeven naar de Tweede Kamer stuurde.

Winterseizoen

Op het moment dat de staatssecretaris de grote toestroom voorspelde, kwamen er zo’n duizend asielzoekers per week naar Nederland. Vooral de laatste paar maanden is de toestroom flink gedaald. Volgens Teeven is dat normaal voor deze tijd van het jaar: hij schrijft aan de Tweede Kamer dat er in het winterseizoen altijd minder asielzoekers zijn.

Volgens dagblad Trouw, die de cijfers van de afgelopen jaren er op nasloeg, klopt de bewering van Teeven echter niet: er zou geen sprake zijn van een daling maar juist van een stijging. Alleen in november 2011 zou er een daling van 6 procent waargenomen zijn ten opzichte van september van datzelfde jaar. In dit jaar is het aantal in november ten opzichte van september met wel 56 procent gedaald.

Syrië

In de periode tot en met november kwamen er 22.690 aanvragen binnen. Dat is nog altijd veel meer dan in de afgelopen jaren. In 2013 lag dat aantal op 14.399 en in 2012 op 9810 asielaanvragen.

De stijging in 2013 komt voor het grootste gedeelte door de toestroom uit Syrië. Het Arabische land was verantwoordelijk voor de komst voor zo’n 9000 asielzoekers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.