politiek

VVD fronst de wenkbrauwen na uitspraken Samsom over schaliegas

Door Tom Reijner - 03 december 2014

Er zal niet naar schaliegas worden geboord in Nederland. Het is ‘volstrekt onnodig om dat in dit dichtbevolkte land te doen, en dus gaat het niet gebeuren’.

Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom tegen VARA-radioprogramma De Nieuws BV.

Milieuactivist

Er is volgens hem nog genoeg gas om ons nog de komende veertig, vijftig jaar van gas te voorzien. Na die overgangsperiode ‘moeten we echt duurzame energiebronnen gaan gebruiken’.

Voor de voormalige milieuactivist –  Samsom maakte deel uit van Greenpeace – behoort kernenergie evenmin tot de mogelijkheden, en dat terwijl dit aantoonbaar de schoonste en veiligste energiebron is, schreef Elsevier eerder.

Grondwater

Ook tegen het winnen van schaliegas zijn bezwaren. Er zouden mysterieuze en schadelijke chemicaliën in de grond worden gespoten en het grondwater zou vervuild raken. Maar het gewraakte fracken,  de techniek waarmee schaliegas wordt gewonnen, wordt al tientallen jaren gebruikt in tal van landen waaronder Nederland, zonder dat omwonenden klagen.

Samsom zei eerder akkoord te kunnen gaan met de winning van schaliegas als dat schoon en veilig kan gebeuren, maar het verzet binnen de sociaaldemocratische gelederen is groot.

Belangrijk

Coalitiepartner VVD is verbaasd over de uitlatingen van de PvdA-leider. VVD-Kamerlid René Leegte meldt dat ‘het is raar om te zeggen dat schaliegas van de baan is, omdat er nog verschillende onderzoeken lopen’. Leegte zegt dat energie ‘te belangrijk is voor de VVD om op voorhand alternatieven uit te sluiten’.

Volgens hem zijn er nu geen nieuwe feiten die de liberalen tot een nieuw standpunt dwingen. Het kabinet onderzoekt momenteel of en zo ja waar proefboringen naar schaliegas kunnen worden toegestaan.

Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) staat er neutraal in, zei hij eerder in de Tweede Kamer. Hij komt rond de zomer met een structuurvisie over schaliegas. Dan pas wordt er een besluit genomen over eventuele proefboringen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.