politiek

Wat heeft VVD opeens tegen lagere topinkomens publieke sector?

Door Servaas van der Laan - 23 december 2014

VVD-ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Stef Blok (Wonen) voeren de nieuwe wet die topinkomens in de publieke sector terugbrengt naar een ministerssalaris niet direct uit. De ministers vinden het te kort dag.

Wie dacht dat de VVD echt alles deed om een te grote overheid aan te pakken, zit er naast. Na rebels gedrag van de VVD-senatoren maandagavond, zijn het nu de VVD-ministers Schippers en Blok die medewerking weigeren.

Waar gaat het om?

Punt van inzet zijn de bezoldigingen voor bestuurders in de (semi-)publieke sector die, volgens staand beleid van deze regering, verder worden versoberd.

Mochten deze bezoldigingen dit jaar nog maximaal 130 procent van een ministerssalaris bedragen, wordt dat per 1 januari teruggebracht naar 100 procent. Dat is nog altijd 178.000 euro; een prachtig jaarsalaris voor een capabele bestuurder met visie.

Geen zorgen

Maar bestuurders in de zorg die vanaf 1 januari aantreden kunnen nog altijd een beloning van 231.400 per jaar op het loonstrookje krijgen. Ook directeuren van woningcorporaties hoeven zich nog geen zorgen te maken.

In beide sectoren werden de zeer riante bezoldigingen de afgelopen jaren al flink teruggebracht. De ministers houden ze daarom nu de hand boven het hoofd.

Te kort dag

‘Ik acht de resterende termijn tot 1 januari 2015 te kort om nog in 2014 op een zorgvuldige wijze te komen tot een evenwichtige indeling in klassen met bijbehorende bedragen onder de nieuwe bezoldigingsnorm,’ schrijft Schippers dinsdag aan de Tweede Kamer. Ook minister Blok noemt het zelfde argument.

Maar die opgevoerde reden is omstreden. De ministers wisten namelijk al lang dat de bezoldigingen zouden worden teruggebracht tot 100 procent. Dat is niet maandag in de Senaat uit de lucht komen vallen. En wat kunnen VVD-ministers er op tegenhebben dat maatregelen om verspilling van belastinggeld sneller worden ingevoerd?

Boos

VVD-senator Heleen Dupuis is zelfs boos op minister Plasterk omdat die de nieuwe wet er per se ‘doorheen wilde jassen’. Dupuis, zelf actief in verschillende besturen, commissies en toezichtraden in de zorg, vindt dat er geen gedegen evaluatie is gemaakt van de effecten die de verdere versobering zouden hebben. ‘Coalitie of niet, de regering moet zich netjes blijven gedragen,’ zei Dupuis dinsdagochtend in het KRO-radioprogramma De Ochtend van 4. Ook vindt ze dat de wet topbestuurders in de publieke sector ‘over één kam scheert’.

En zo gebeurde het dat de PvdA er nog snel een bezuiniging ‘doorheen jaste’ en dat de VVD (net als CDA en D66) de kont tegen de kribbe keerde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.