politiek

Zo ziet de Nederlandse trainingsmissie in Irak eruit

Door Shari Deira - 22 december 2014

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) is in Irak om te praten over de strijd tegen IS. Onderwerp van gesprek daarbij is onder meer de training van de Peshmerga’s, de Koerdische strijdkrachten.

In Bagdad praat Koenders onder anderen met president Fouad Massoum en minister Ibrahim al-Jaafari van Buitenlandse Zaken. Jaafari spreekt hij samen met buitenlandchef Federica Mogherini van de Europese Unie.

Training

Hoe ziet de trainingsmissie voor Nederland eruit? Afgelopen weekend is een voorbereidingsteam van zestien militairen in de Iraakse stad Erbil aangekomen om de lokale situatie te verkennen. Ook begeleiden zij het verdere planningsproces en treden zij op als liaisons voor coalitiepartners en de Koerden.

Ongeveer honderd Nederlandse militairen gaan training geven in de omgeving van Erbil. Het is de bedoeling dat begin volgend jaar de eerste trainingen plaatshebben. De Peshmerga’s krijgen onder meer een anti-explosieventraining en zij leren andere ‘specifieke skills’ die nodig zijn.

Koenders was zondag in Erbil, waar hij sprak met de Koerdische regering. Nederlandse F-16’s hebben de Koerden samen met de internationale coalitie al bijgestaan in de strijd tegen IS.

Met de Koerdische regering heeft Koenders besproken dat IS niet alleen militair moet worden verslagen. Ook onderliggende problemen moeten worden aangepakt. De relatie tussen Erbil en Bagdad moet worden verbeterd.

Jezidi’s

De Nederlandse F-16’s hebben ook geholpen bij het doorbreken van de omsingelingen van het Sinjar-gebergte in het noorden van Irak. Daar zaten nog steeds honderden Jezidi’s vast.

‘Honderden Jezidi’s die geen kant op konden zijn – gelukkig voordat de winter hard heeft kunnen toeslaan – uit hun benarde positie bevrijd. Nederland heeft aan de bevrijding van deze mensen bijgedragen met luchtaanvallen van onze F-16’s de afgelopen dagen,’ zegt Koenders.

De Jezidi’s zijn een religieuze minderheid in Irak, en worden door IS gezien als duivelaanbidders. Ze ontkennen zoiets als de duivel en de hel, maar aanbidden een ‘schepper’ met wie ze communiceren via het hoofd van zeven engelen, Melek Taus. Volgens moslims staat hij gelijk aan Lucifer, oftewel de Duivel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.