politiek

‘Nadruk op mensenhandel overschaduwt reguliere prostituees’

Door Elif Isitman - 29 januari 2015

Door de aanpak van mensenhandel raakt het reguliere prostitutiebeleid van gemeenten ondergesneeuwd. Zelfstandige en vrijwillige prostituees krijgen te weinig gemeentelijke aandacht en raken uit beeld.

Dit  zegt Marieke Ridder, programmamanager Prostitutie van Soa Aids Nederland, in een interview met het ambtelijke vakblad Binnenlands Bestuur. Hierdoor wordt het vak verder gestigmatiseerd. Niet het hele prostitutieveld bestaat uit uitbuiting en mensenhandel.

Huwelijk

Er zijn vele vormen van prostitutie, benadrukt de prostitutie-expert: ‘Ik vergelijk het weleens met geweld binnen het huwelijk, dat komt immers vaak voor. Maar we schaffen het huwelijk ook niet af.’

Soa Aids Nederland heeft voor professionals die veel te maken hebben met prostituees een handreiking gemaakt om het onderscheid tussen gedwongen en vrijwillige prostitutie beter te kunnen maken.

Vertekend beeld

Er heerst een vertekend beeld van de prostitutiebranche. Ridder vindt het dan ook onterecht dat prostituees bij voorbaat al als slachtoffer worden gezien. Niet elk signaal van mensenhandel betekent volgens haar automatisch dat de persoon in kwestie meteen een slachtoffer is. Zij wijst hierbij ook naar de media.

Het EO-programma ‘Jojanneke in de Prostitutie’ is volgens Ridder een schrijnend voorbeeld van hoe de media een vertekend beeld kan schetsen. Programmamaker Jojanneke van den Berge ontving ook in de media en van experts kritiek op haar activistische benadering van het onderwerp en voor haar misrepresentatie van cijfers over gedwongen prostitutie. Van den Berge beweerde dat 70 procent van de prostituees in Nederland gedwongen werkt, terwijl het daadwerkelijke percentage niet bekend is.

Ergernis

‘Ik erger me eraan dat de hele prostitutie als een uitbuitingsvraagstuk wordt gepresenteerd. Die slachtoffers zijn er, natuurlijk. Maar dat valt onder uitbuiting, net als dat voorkomt in andere beroepssectoren, zoals de glastuinbouw,’ aldus Ridder.

Volgens haar moeten vrijwillige prostituees en slachtoffers van uitbuiting dan ook echt uit elkaar worden gehouden. Professionals die veel met prostitutie te maken hebben moeten beter worden geschoold. Politieagenten die zich in dit werkveld begeven, moeten al verplicht een speciale opleiding volgen om signalen van mensenhandel te kunnen herkennen. Marieke Ridder bepleit een speciaal certificaat voor alle hulpverleners en medewerkers die met prostituees te maken hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.