politiek

Te zware delegatie naar Saudi-Arabië? Koenders vindt van niet

Door Shari Deira - 27 januari 2015

Koning Willem-Alexander was zaterdag samen met minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) in Saudi-Arabië om een laatste eerbetoon te bewijzen aan de overleden koning Abdullah. Een te zware delegatie, vindt de oppositie. Niets van waar, zegt Koenders.

De minister van Buitenlandse Zaken zegt dat het een ‘illusie’ is dat de mensenrechten in een land verbeteren door isolatie.

Dictatuur

In Riyad was zaterdag het rouwbeklag voor de overleden koning van Saudi-Arabië. Leiders uit de hele wereld waren aanwezig, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse vicepresident Joe Biden.

Ongepast, vindt GroenLinks-leider Bram van Ojik, dat het kabinet een afvaardiging stuurt van zo’n hoog niveau. ‘Saudi-Arabië is een dictatuur die bekend staat om zijn systematische en ernstige mensenrechtenschendingen. We zijn allemaal Charlie, behalve als het om onze oliebelangen gaat, zo lijkt het.’

D66-leider Alexander Pechtold vroeg zich op Twitter af of de Koning geen ‘sneeuwvrij’ had kunnen nemen. Hij had het wel genoeg gevonden als alleen minister Koenders naar Saudi-Arabië was gegaan. Zijn PVV-collega vond het ‘waanzin’ dat Koenders samen met de Koning naar Saudi-Arabië is gegaan.

Premier Mark Rutte (VVD) zei zaterdag dat Nederland en Saudi-Arabië ‘brede betrekkingen’ onderhouden en dat het daarom belangrijk is om ‘op passende wijze’ de laatste eer te bewijzen aan koning Abdullah.

Stokslagen

Koenders zegt dat hij de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië aan de orde zal blijven stellen. Afgelopen zaterdag was daar geen tijd voor, omdat het bezoek te kort was.

Dat het slecht is gesteld met de mensenrechten in Saudi-Arabië bleek de afgelopen weken maar weer. Blogger Raif Badawi heeft tientallen stokslagen gekregen, omdat hij kritische artikelen schreef op de website Saudi Arabian Liberals. Hij werd daarvoor veroordeeld tot tien jaar celstraf en duizend stokslagen.

Er staan meer sessies voor Badawi gepland, maar de tweede werd donderdag uitgesteld omdat hij volgens artsen nog niet fit genoeg was. Intussen buigt het hooggerechtshof in Saudi-Arabië zich opnieuw over de zaak van Badawi.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.