politiek

Aboutaleb in Washington: ‘stel grenzen en bewaak ze ook’

Door Elif Isitman - 17 februari 2015

Perspectief bieden aan jongeren en tegelijkertijd grenzen stellen aan burgers die ook bewaakt worden. Dit was dinsdag de boodschap van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in het Witte Huis.

Aboutaleb was op uitnodiging van de Amerikaanse president Barack Obama in Washington om te spreken op een conferentie over de aanpak van radicalisering en gewelddadig extremisme.

In zijn toespraak gaf hij voorbeelden van hoe de stad Rotterdam met radicalisering omgaat. Hij benadrukte hij het belang van perspectief voor jongeren, zodat zij minder ontvankelijk zijn voor radicaal of extremistisch gedachtegoed: ‘Een goede opleiding is belangrijk om een goede baan te kunnen vinden. En een betaalde baan is de beste remedie tegen armoede en een marginaal leven.’

Opdracht

Tegelijkertijd wees de burgemeester op het belang van het stellen en bewaken van grenzen. Het paspoort is volgens Aboutaleb geen reisdocument, maar een opdracht: ‘Een opdracht om niet alleen te profiteren van de rechten en vrijheden die de grondwet u biedt, maar deze ook actief na te leven en uit te dragen. Als u daartoe niet bereid bent, wees dan ook zo eerlijk om uw paspoort in te leveren en te vertrekken.’

Aboutaleb heeft ook in de Nederlandse media al een aantal keer de boodschap uitgedragen dat jihadisten die zich niet in het westerse gedachtengoed kunnen vinden, maar beter kunnen vertrekken. ‘Als het je hier niet bevalt, dan rot je toch op,’ luidde de harde maar duidelijke boodschap van de burgemeester in de nasleep van de aanslagen op de redactie van het satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs.

Burgemeesters

De conferentie werd gehouden in het Witte Huis en had onder meer de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Ban Ki-Moon, verschillende Amerikaanse burgemeesters en de burgemeester van Parijs en Vilvoorde als gasten.

In september van vorig jaar riep Obama tijdens een algemene ledenvergadering van de VN alle landen op om meer te doen voor de bestrijding van gewelddadig extremisme. Deze conferentie was daar een voortvloeisel van.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.