politiek

Alternatieve zorgplannen minister Schippers uitgelekt

Door Servaas van der Laan - 05 februari 2015

De aangepaste zorgplannen van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zijn donderdagavond uitgelekt. Er komt een korting op het eigen risico voor mensen die naar een zorgaanbieder gaan waar hun verzekeraar een contract mee heeft.

Een deel van de nieuwe maatregelen lekte donderdagavond uit via RTL Nieuws.

Volgens de nieuwszender zijn dit de belangrijkste onderdelen in de alternatieve zorgwet:

  • De omstreden budgetpolis verdwijnt. Vanaf nu kun je een korting krijgen op je eigen risico als je naar een zorgaanbieder gaat waar je verzekering een contract mee heeft.
  • Er komt een scherper toezicht op fusies van zorginstellingen. Het belang van patiënten staat hierbij voorop.
  • Zorgaanbieders krijgen meer vrijheid bij het uitvoeren van behandelingen.

Kritiek

Het donderdag uitgelekte plan met het eigen risico kon ogenblikkelijk rekenen op kritiek van GroenLinks. ‘Het kabinet lijkt nu via een omweg toch de vrije artsenkeuze te beperken: lage inkomens lijken nog steeds een forse financiële prikkel te krijgen om naar de zorgaanbieder te gaan die de zorgverzekeraar voorschrijft, zonder dat deze gecontracteerde zorg aantoonbaar betere zorg is, ‘ concludeerde GroenLinks-Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet. Ze wil van minister Schippers voor dinsdagmiddag een reactie.

Medio december ontstond op het Binnenhof een crisissfeer als gevolg van de plannen van Schippers. Haar voorstel om zorgverzekeraars een goedkopere polis te laten aanbieden waarin zij alleen behandelingen betalen door specialisten met wie zij een contract hebben, haalde onverwacht geen meerderheid. Drie senatoren van coalitiepartner PvdA stemden tegen.

Een woordvoerder van minister Schippers liet donderdagavond weten dat het alternatieve zorgplan nog niet klaar is, maar dat de minister het zo spoedig mogelijk hoopt te presenteren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.