politiek

Groningse gaswinning: Samsom ontkent kabinetscrisis-dreigement

Door Elif Isitman - 13 februari 2015

PvdA-leider Diederik Samsom ontkent te hebben gedreigd met een kabinetscrisis als toch meer dan 35 miljard kuub gas wordt gewonnen in Groningen dit jaar. De PvdA-burgemeester Meindert Schollema beweerde eerder dat Samsom de dreiging in een telefoongesprek met hem had geuit.

Schollema zei in een interview met RTV Noord dat hij met Samsom telefonisch had afgesproken dat hij namens de PvdA-leider mocht zeggen: ‘Als het meer dan die 35 wordt, dan maakt de PvdA geen deel meer uit van deze regering.’

Kabinetscrisis

Samsom ontkent dat hij heeft gedreigd met een kabinetscrisis. Volgens zijn woordvoerder is het woord ‘kabinetscrisis’ in het gesprek niet gevallen.

De PvdA-leider zou naar eigen zeggen hebben gezegd dat hij ‘het niet laat gebeuren’ dat er meer dan 35 miljard kuub wordt gewonnen in de Groningse gasvelden.  Want, volgens Samsom, is ‘met de ingediende motie afgedwongen dat gekozen wordt voor het meest veilige scenario’. De uiting zou dus niet als ‘dreigend’ zijn bedoeld.

Eigen interpretatie

Schollema krabbelde na de ontkenning van Samsom iets terug en lichtte vrijdagavond toe dat ‘Diederik Samsom heeft gezegd dat als er toch meer dan 35 miljard kuub gewonnen wordt, dat hij dat niet mee zal maken’.

Volgens de burgemeester had hij tegen Samsom gezegd dat hij dat zou melden aan RTV Noord en heeft hij er vervolgens zijn eigen interpretatie aan gegeven: dat de PvdA uit het kabinet stapt, als de gaswinning niet teruggeschroefd wordt.

Het telefoontje met Samsom zou Schollema hebben gerustgesteld. ‘Hij meende het vanuit de grond van zijn hart,’ aldus de burgemeester.

Het kabinet besloot begin deze week de gaswinning in het eerste half jaar tijdelijk terug te schroeven naar 16.5 miljard kuub. Rond 1 juli neemt minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken een besluit of de gaswinning daarna weer wordt verhoogd naar de eerder geplande 39.4 miljard kuub.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.